Alsnog vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw, branche teleurgesteld

FLEVOLAND • Vr 19 november 2021 | 15:36 • Vrijdag 19 november 2021 | 15:36

Er komt toch een landelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag besloten. Een dag eerder lekte nog uit dat het kabinet ertoe zou neigen dit jaar tijdens oud en nieuw geen verbod af te kondigen.

Volgens voorzitter Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland uit Dronten, komt dit nieuws binnen als een "kanonslag". Hij was donderdag nog verheugd met het nieuws dat er waarschijnlijk geen vuurwerkverbod kwam. "We zijn erg geschrokken en ook teleurgesteld", vertelt hij. "De berichten vanuit het kabinet waren gisteren heel duidelijk: er kwam geen vuurwerkverbod." Dat het kabinet nu 180 graden is gedraaid, begrijpt Groeneveld niet.

"We hebben berekeningen gedaan om te kijken hoeveel mensen in het ziekenhuis belanden als we nieuwjaar 2022 mét vuurwerk vieren. Daaruit blijkt dat het om een kleine hoeveelheid gaat, die hoogstwaarschijnlijk niet op de IC belanden", zegt Groeneveld. De druk op de zorg is dus wel vervelend, maar minimaal. Het weegt volgens hem niet op tegen de nadelen van een vuurwerkverbod. Ook mensen uit het OMT hebben de berekeningen van de Belangenvereniging Pyrotechniek volgens hem onderstreept. Groeneveld vindt het besluit van het kabinet daarom onbegrijpelijk.

10 miljoen Nederlanders gedupeerd
"Naast dat het een financiële strop is voor ondernemers, is het ook een grote domper voor 10 miljoen Nederlanders. Dat deel van het land wil namelijk gewoon vuurwerk afsteken met oud en nieuw, blijk uit de StemWijzer."

Groeneveld zegt dat dit nog geen definitief besluit is. "Eerst moet de Tweede Kamer nog akkoord gaan." De vuurwerkbranche gaat zich daarom verzetten tegen de wens van het kabinet en hoopt op een andere uitkomst.

Burgemeesters en artsen riepen het kabinet op om toch een verbod af te kondigen, omdat de ziekenhuizen het extreem druk hebben door het coronavirus. Ze zouden moeilijk nog meer toeloop aankunnen van mensen die gewond raken door het afsteken van vuurwerk.

Oogarts is blij
De bekende oogarts Tjeerd de Faber, al jarenlang voorvechter van het Vuurwerkmanifest tegen consumentenvuurwerk, noemt zichzelf tegenover het ANP een "dankbare dokter", nu het kabinet opnieuw heeft besloten tot een vuurwerkverbod met de jaarwisseling. Daarmee wil het kabinet de zorg tegemoet komen, die het door corona al zo druk heeft en niet zit te wachten op slachtoffers door vuurwerk.

Groot deel vuurwerk verboden
Vorige jaarwisseling was er voor het eerst een algeheel landelijk vuurwerkverbod in verband met de hoge besmettingsgraad en volle ziekenhuizen

Sinds begin december 2020 was sowieso al een groot deel van het vuurwerk verboden. Alleen siervuurwerk is sindsdien nog toegestaan, zo had het kabinet al voor de coronapandemie besloten. Knalvuurwerk zoals rotjes, vuurpijlen, knalstrengen en enkelschotsbuizen zijn daardoor al uit den boze. Vuurwerkverkopers mogen deze producten ook niet meer in bezit hebben of verkopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel