Gemeente stelt veiligheidsrisicogebied in: preventief fouilleren en cameratoezicht

URK • Za 20 november 2021 | 9:59 • Zaterdag 20 november 2021 | 9:59

De gemeente Urk heeft een deel van het dorp aangewezen als veiligheidsrisicogebied omdat er zaterdagavond opnieuw ongeregeldheden worden verwacht. Vorige week zaterdag was het ook onrustig op Urk. Zo werd de hele avond zwaar vuurwerk afgestoken en een caravan op de rotonde aan de Akkers brandde uit. Er werden twee personen aangehouden.

Door het gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied kan er preventief gefouilleerd worden op het bezit van bijvoorbeeld vuurwerk. De maatregelen gelden van zaterdag 20 november 18:00 uur tot zondag 21 november 03:00 uur.

Op diverse plaatsen in de gemeente zijn camera's opgehangen. Onder meer bij de beruchte rotonde waar eerdere rellen zich meestal concentreerden. Maar ook bij de toegang tot het industrieterrein en in het havengebied zijn camera's geplaatst.

Het gedeelte van Urk dat als veiligheidsrisicogebied aangewezen is

In de verordening schrijft de gemeente dat het gebruik van zwaar vuurwerk als wapen tegen de politie een belangrijke motivatie is geweest om het veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. Politieagenten en hulpverleners worden volgens de gemeente ernstig gehinderd in hun werk.

'Hoe groos zijn wij nog op Urk?!'
De gemeente Urk heeft vrijdag in een open brief een dringende oproep gedaan aan de Urker bevolking om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. De brief was paginagroot te lezen in de lokale krant, maar is ook op internet gepubliceerd. De open brief is getiteld 'Hoe groos [trots in het Urkers, red.] zijn wij nog op Urk?!'.

In de brief schrijven het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad dat ze vorige week zaterdag met lede ogen zagen hoe jongeren vanaf 12 jaar vernielingen aanrichtten en daarmee het dorp Urk te kijk én te schande zetten. Berichten op sociale media riepen jongeren op te komen om te protesteren tegen coronamaatregelen zoals de QR-code. Maar leden van de ouderwacht op Urk zagen ter plekke ook heel veel jongeren die uit pure sensatiezucht aanwezig waren.

De gemeente stelt de bevolking in haar brief een aantal prangende vragen: "Waarom wordt onvrede op deze manier geuit? Moet dat met geweld en vernielingen? Hoe ver moet het komen? Hoe ver laten we dit gaan?" Het college en de raad roepen alle ouders, ouderlingen, leraren en andere mentoren op om de jongeren te helpen behoeden voor het vergooien van hun eigen toekomst. "Laten we het samen doen, dan kunnen we samen weer oprecht groos zijn op 'ons Urk'!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel