Knallen op rotonde: "Altijd een piekje en dan is het weer voorbij"

URK • Ma 15 november 2021 | 19:22 • Maandag 15 november 2021 | 19:22

Inwoners die rond het Wilhelminapark op Urk wonen, verwachten dat de onlusten de komende weken nog wel even zullen aanhouden. Afgelopen zaterdagavond klonken harde knallen in het dorp. Tientallen jongeren staken zwaar vuurwerk af op de beruchte rotonde bij de Akkers. Ook een oude caravan werd in brand gestoken. Omwonenden reageren maandag wisselend op de terugkeer van het vuurwerk in hun buurt. "Op een gegeven moment wen je eraan en slaap ik erdoorheen, maar ik verplaats wel altijd mijn auto."

Ongeveer een jaar geleden waren er op Urk wekelijks vuurwerkrellen op de zaterdagavond. Groepen jongeren staken veel zwaar vuurwerk af op de rotonde bij de Akkers, bekogelden hulpdiensten en de ME voerde een aantal avonden charges uit. Door onder meer een ouderwacht doofde de onrust toen na enkele weken uit. De rellen volgden op het sluiten van de horeca en jeugdhonken en na de aankondiging van het vuurwerkverbod op de oudejaarsavond. Ook begin dit jaar, bij het ingaan van de avondklok, braken er weer rellen uit. Toen werd een testlocatie van de GGD in brand gestoken.

"Ik wil er zijn als de ramen springen"

— Oudere bewoonster De Akkers

De onrust is nu dus weer terug in de buurt. Omroep Flevoland sprak maandagmiddag bewoners die dichtbij de beruchte rotonde wonen over hun ervaringen. Alhoewel de meeste mensen niet voor de camera wilden reageren, waren veel bewoners wel bereid hun verhaal te doen.

Harde klappen
"Ik blijf op deze avonden thuis, omdat ik er wil zijn als de ramen springen", vertelt een oudere bewoonster. "Zulke harde klappen zijn het." Haar man wil ons niet te woord staan, "dan ontploft hij van boosheid." Beiden hebben het vorig jaar zwaar gehad. Met de terugkeer van het vuurwerk maakt ze zich zorgen over de gezondheid van haar buren. "Er wonen hier mensen die heel erg ziek zijn. Daar denk ik dan aan. Dat vind ik heel verdrietig."

Niet iedereen in de buurt tilt even zwaar aan het vuurwerk. "Op een gegeven moment wen je er aan", lacht een jongere Urker vrouw op een steenworp afstand van de rotonde. "Ik slaap erdoorheen." Wel verplaatst ze altijd haar auto als ze vermoedt dat het onrustig wordt. Zo ook afgelopen zaterdag. "Dit weekend werd er een oude caravan in de brand gestoken. Mijn auto is ook oud. Het zou me niks verbazen als ze die in brand zouden steken."

Ouderwacht
Op verzoek van de gemeente was ook de ouderwacht zaterdagavond weer op straat. Deze van samenstelling wisselende groep Urkers probeert in gesprek te gaan met de jongeren. De gemeente had hen benaderd omdat zij via sociale media signalen had ontvangen van aanstaande onrust. Zo'n vijftien ouders hadden hier gehoor aan gegeven.

De groep zegt een kleine club jongeren van rond de 18 jaar oud te hebben aangetroffen. Zij waren degene die zwaar vuurwerk afstaken. Daaromheen zouden vooral jongere tieners hebben gestaan om te kijken, uit op sensatie. Ook een grote hoeveelheid oudere Urkers was op de rotonde afgekomen om, soms zelfs met kleine kinderen, naar het vuurwerk te kijken. De politie bewaarde over het algemeen afstand en was preventief aanwezig, aldus de ouderwacht. Wel werden twee jongens aangehouden voor het afsteken van vuurwerk.

"Ik had het liever niet voor mijn deur gehad natuurlijk"

— bewoonster Blauwe Zeedistelstraat

"Het valt wel mee hoor, allemaal", zegt een moeder die vlakbij de rotonde woont. "Ik had het liever niet voor mijn deur gehad natuurlijk, maar het is gewoon een groepje jongens." Op de vraag of ze verwacht dat het binnenkort weer rustiger is, antwoordt ze met een grote glimlach: "Op Urk heb je altijd een piekje en dan is het weer voorbij."

Laatste ontwikkelingen
Voorlopig lijkt die piek nog niet te zijn bereikt op de Akkers. "Tot oud en nieuw zal het wel onrustig zijn", denkt een man die zijn hond uitlaat. Zelf woont hij een blok verderop en heeft niet zoveel last van de herrie. Een groepje kinderen komt opgewonden aanfietsen. Ze zeggen via appgroepen op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen: "Het mooiste gaat nog komen hoor!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel