Grote ouderwacht op pad, Urk blijft rustig

URK • Za 19 december 2020 | 22:35 • Zaterdag 19 december 2020 | 22:35

Een grote ouderwacht is zaterdagavond op pad geweest op Urk. Minstens 50 ouders en gemeenteraadsleden liepen in groepjes op straat om jongeren aan te spreken op hun gedrag. Voor het eerst in weken was het zo goed als uitgestorven in het vissersdorp. De politie was wel aanwezig, maar liet zich bijna niet zien. De afgelopen maand werd er elk weekend illegaal en zwaar vuurwerk afgestoken en waren er ongeregeldheden.

"Moesten we vorige week nog met tientallen jeugdigen in gesprek, nu nog niet met één", laat een ouder om 23.15 uur weten. Wel hebben de leden van de ouderwacht mensen van buiten Urk aangesproken. Zij zaten in auto's in afwachting van wat er mogelijk zou kunnen gaan gebeuren. De politie heeft deze mensen gevraagd het dorp te verlaten.

De afgelopen weekenden had de politie de handen vol aan rellende Urker jeugd. De avond van 21 november was de eerste zaterdag met rellen, voornamelijk op De Akkers en bij het Wilhelminapark. De politie hield zich toen nog afzijdig. Toen het de zaterdag daarop weer raak was, trad de politie wel op. Meerdere jongeren werden aangehouden en de ME moest er aan te passen komen om de orde te herstellen. Ook werd een samenscholingsverbod ingesteld, tot tevredenheid van de gemeenteraad. Toch werd er de week daarna weer gereld, met opnieuw optreden van de ME en aanhoudingen tot gevolg.

Tot de orde roepen
Vorig weekend ging een georganiseerde groep ouders en gemeenteraadsleden voor het eerst de straat op om de jongeren tot de orde te roepen en te voorkomen dat de boel weer uit de hand zou lopen. Dat had direct resultaat, het bleef een groot deel van de avond relatief rustig op Urk. Toch werden aan het eind van die avond opnieuw zwaar vuurwerk en rookbommen gegooid.

Bedreiging burgemeester
Afgelopen vrijdag werd een 19-jarige Urker veroordeeld voor belediging en bedreiging van burgemeester Cees van den Bos van Urk. Hij stuurde de burgemeester 5 december via Facebook berichten met teksten als 'ik maak je af'. De man kon nog dezelfde avond worden aangehouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel