Politie meldt meer aanhoudingen tijdens 'relatief rustige' avond

URK • Za 20 november 2021 | 22:49 • Zaterdag 20 november 2021 | 22:49

De politie heeft zaterdagavond op Urk niet 12, zoals eerder gemeld, maar 16 verdachten aangehouden. Een grote politiemacht was er op de been omdat er rellen werden verwacht. De gemeente had daarom ook een groot deel van het dorp aangewezen als risicogebied.

Op de sociale media deden afgelopen week oproepen de ronde om te komen protesteren tegen de coronamaatregelen op de rotonde van de Akkers en Lange Dam. Vorige week zaterdag werd daar al spontaan geprotesteerd. Dat ontaardde in brandstichting en er werd illegaal zwaar vuurwerk naar de politie gegooid. Toen waren er twee aanhoudingen.

Volgens de gemeente was er nu, ondanks alle maatregelen, opnieuw sprake van een aanhoudend onrustige sfeer op Urk. Er werd weer zwaar vuurwerk afgestoken, ook in de richting van hulpverleners. Rond 20:30 uur bepaalde de officier van justitie daarom dat de politie in het veiligheidsrisicogebied preventief mocht fouilleren. Dat is 25 keer gebeurd.

Van de zestien aangehouden jongeren worden zeker twee verdacht van openlijke geweldpleging. De meeste anderen werden betrapt op het bezit of het afsteken van zwaar vuurwerk, zoals zogeheten Shells. Zes minderjarige verdachten zijn zaterdagavond weer vrijgelaten.

"Gemeente Urk, politie en OM betreuren het dat een kleine groep raddraaiers telkens onrust en geweld veroorzaakt"

— Gemeente Urk

'Relatief rustig'
De gemeente zegt dat er door daadkrachtig optreden van de politie geen excessen zijn geweest. Ook hebben de ouderwacht, vertegenwoordigers van de kerk en andere inwoners de rellende jongeren aangesproken. "Door het de-escalerend optreden van politie en omstanders is de situatie relatief rustig gebleven", schrijft de gemeente. "Gemeente Urk, politie en OM betreuren het dat een kleine groep raddraaiers telkens onrust en geweld veroorzaakt."

De gebeurtenissen van vorige week, maar ook de onrust van vorig jaar waarbij de ME moest ingrijpen, maakten dat de gemeente en de politie besloten tot uitgebreid cameratoezicht en de mogelijkheid tot preventief fouilleren op deze zaterdagavond.

Het is verboden om vuurwerk mee op straat te nemen en al helemaal om het af te steken.
Politieauto's reden zaterdagavond af en aan door de straten van Urk. Onze verslaggever zag dat meerdere personen voor de politie probeerden te vluchten via voortuintjes van enkele woningen. Dat de politie rekening hield met veel arrestaties bleek wel uit het feit dat een grote bus klaarstond bij de gemeentewerf van Urk. Daar werden de arrestanten naartoe gebracht. Ook de ME was aanwezig.
De gemeente had de bevolking vrijdag opgeroepen om weer trots te zijn op Urk en ongeregeldheden te voorkomen. Zo'n 30 ouders vormden een zogeheten ouderwacht en spraken jongeren aan op hun gedrag. In samenwerking met de politie wisten zij een paar keer te voorkomen dat brand werd gesticht.

Relletjes in andere plaatsen
Jongeren zorgden zaterdagavond ook in andere plaatsen voor overlast uit protest tegen de coronamaatregelen, zoals de vervroegde sluiting van de horeca. Volgens het ANP moest de politie ook optreden in Roermond, Stein, Den Haag, Bunschoten, Eindhoven en Katwijk aan Zee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel