19-jarige vrijgesproken van mishandeling en aanranding

LELYSTAD • Di 23 november 2021 | 17:09 • Dinsdag 23 november 2021 | 17:09

Een man van 19 uit Lelystad is door de rechtbank in Lelystad vrijgesproken van een mishandeling in zijn woonplaats, in augustus vorig jaar. Daarnaast is hij wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van een poging tot aanranding op dezelfde dag. Volgens de rechtbank is de politie niet zorgvuldig geweest met het confronteren van slachtoffers met foto's van mogelijke verdachten.

Twee personen deden eind augustus 2020 aangifte van twee verschillende strafbare feiten in Lelystad. De één zei op 29 augustus te zijn mishandeld, wat ook door een getuige is gezien. De ander is op diezelfde dag op ongeveer dezelfde plek door een man belaagd die ontuchtige handelingen bij haar wilde plegen. De 19-jarige Lelystedeling kwam in beide zaken als verdachte naar voren. In het politieonderzoek naar de mishandeling zijn het slachtoffer en de getuige gehoord, maar is er géén fotoconfrontatie gedaan. Dat is wanneer het slachtoffer meerdere foto's te zien krijgt van mogelijke verdachten.

In de aanrandingszaak werd vrij snel na de aangifte wél een fotoconfrontatie gedaan, maar de politie liet slechts één foto zien: die van de 19-jarige verdachte. In een tussenvonnis in juni dit jaar schreef de rechtbank hier sterk verbaasd over te zijn. Een enkelvoudige fotoconfrontatie heeft namelijk een zwakkere bewijskracht, omdat de aangever geen keuze krijgt voorgelegd tussen meerdere foto's en de foto daarmee suggestief kan zijn.

Onderzoek opnieuw geopend
Tijdens de eerdere zitting oordeelde de rechtbank dat het onderzoek naar de mishandeling onvolledig was omdat een fotoconfrontatie ontbrak, maar wél voor de hand lag. Fotoherkenning kon in de mishandelingszaak ook van belang zijn voor het bewijs van de ontucht, omdat de mishandeling en de ontucht mogelijk door dezelfde verdachte gepleegd waren. Daarom heropende de rechtbank in het tussenvonnis het onderzoek zodat de politie alsnog een fotoconfrontatie in de mishandelingszaak kon uitvoeren.

Vrijgesproken
Bijna een jaar na de mishandeling werd die fotoconfrontatie gedaan. Bij deze fotoconfrontatie herkenden de aangever en getuige de verdachte niet als de dader en dat leverde dus geen extra bewijs op. Daarom wordt de 19-jarige verdachte vrijgesproken van de mishandeling. De rechtbank oordeelt in de ontuchtzaak dat de herkenning door de aangeefster betrouwbaar is en als bewijs gebruikt kan worden. Toch is er amper meer bewijs dat de herkenning ondersteunt, wat wel noodzakelijk is in verband met de zwakke bewijskracht van de fotoconfrontatie waarbij maar één foto werd voorgelegd.

Aangezien de fotoconfrontatie in de mishandelingszaak niet tot een herkenning heeft geleid, is er na de heropening ook in de ontuchtzaak geen bewijs bijgekomen. De rechtbank heeft de 19-jarige man daarom ook vrijgesproken van de (poging tot) aanranding. De rechtbank onderstreepte in het vonnis dat het OM ervoor moet zorgen dat fotoconfrontaties door de politie zo zorgvuldig mogelijk worden uitgevoerd. Ze kunnen van essentieel belang zijn bij de bewijsvoering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel