Nog steeds geen onderkomen voor collectie Cornelis Lely

LELYSTAD • Wo 24 november 2021 | 6:28 • Woensdag 24 november 2021 | 6:28

Dat de collectie rondom ingenieur Cornelis Lely behouden moet blijven, daar is het stadsbestuur van Lelystad het over eens. Waar alle documenten, foto's en aandenkens een plek moeten krijgen is na drie jaar nog niet duidelijk. Verzamelaar en adviseur van de Cornelis Lely Stichting Ed Voigt is er boos over en sprak de gemeenteraad er dinsdagavond over toe.

"Op 14 januari 2019 werd een motie ingediend door GroenLinks met als onderwerp 'Behoud collectie Lely voor Lelystad'. Deze motie werd ondersteund door alle aanwezige raadsleden, 32. Wat is er sindsdien ondernomen? Helemaal niets", zei Voigt dinsdagavond.

'Batavialand heeft geen interesse'
De verzamelaar heeft een uitgebreide collectie historische documenten en voorwerpen van Cornelis Lely, de 'vader' van de Zuiderzeewerken. Er heeft sinds het aannemen van de motie wel een verkennend gesprek plaatsgevonden met de directeur van Batavialand en Voigt. Tijdens dat gesprek zou volgens Voigt zijn aangegeven dat Batavialand geen interesse heeft in de collectie.

"Ik heb nooit gezegd dat wij Voigts materiaal niet willen hebben", reageert directeur/bestuurder Jan Vriezen van Museum Batavialand bij de NOS. Er speelt, zegt hij, vooral iets tussen Voigt en zijn voorganger. Vriezen laat weten dat de collectie eerst moet worden onderzocht op museale waarde. "Dat zou een derde partij moeten doen", vindt hij.

Voigt exposeert de collectie regelmatig op verschillende plekken in het land, maar vindt dat de verzameling in Lelystad thuishoort. Daarnaast hoopt hij dat als de collectie een vaste plek krijgt in de stad, de lokale jeugd op die manier de geschiedenis ook meekrijgt. En er is nog een andere reden: "Ik word ook een dagje ouder. Je werkt naar een expositie toe en dat kost veel energie. Ik wil het gewoon op orde hebben."

Wisselingen in wethouders oorzaak stagnering
Dat er de afgelopen jaren weinig is gebeurd heeft waarschijnlijk te maken met de verschillende wisselingen van wethouders, zegt Voigt. Hij hoopt door het inspreken tijdens de gemeenteraad dat er nu schot in de zaak komt. Raadslid Sjaak Kruis (GroenLinks) vroeg na het betoog van Voigt om een overzicht wat er sinds het aannemen van de motie gedaan is. De verantwoordelijke wethouder Madelon van Noort was niet aanwezig en kon dus niet reageren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel