Hoteltoren aan overkant Nuldernauw mag worden gebouwd

ZEEWOLDE • Wo 24 november 2021 | 13:58 • Woensdag 24 november 2021 | 13:58

Een geplande hoteltoren op strand Horst in Ermelo mag worden gebouwd. Dat heeft de Raad van State bepaald. Onder anderen de gemeente Zeewolde, het RCN vakantiepark en jachthaven Wolderwijd hadden bezwaar gemaakt tegen de bouwvergunning voor het hotel.

De gemeente Zeewolde vindt dat er sprake is van ernstige horizonvervuiling als het hotel wordt gebouwd. Het vakantiepark en de jachthaven vinden dat het uitzicht van gasten door de komst van de toren verslechtert. Ook zijn ze bang voor geluidsoverlast van een bij het hotel geplande evenementenhal. Zo'n extra hal zou in de regio ook helemaal niet nodig zijn.

'Zorgvuldig'
De Raad van State komt na het aanhoren van de partijen en het beoordelen van alle stukken tot de conclusie dat het besluit van de gemeente Ermelo zorgvuldig tot stand is gekomen. De gemeente heeft voldoende duidelijk kunnen maken waarom zij het hotel en de evenementenhal wil toestaan. Beide zullen zich gaan richten op watersporters en de zakelijke markt. Het strand tussen het Nuldernauw en de snelweg A28 is daarom een erg geschikte locatie. Het standpunt van de gemeente dat het hotel en de evenementenhal voldoende onderscheidend zijn, wordt door de Raad van State niet in twijfel getrokken.

De gemeente Zeewolde sprak in haar bezwaar tegen het hotel over een 'dissonant' die in de skyline geplaatst zou worden. Volgens de Raad van State ontkent de gemeente Ermelo niet dat er door de komst van het hotel een nieuwe laag in het landschap wordt aangebracht, maar stelt ook vast dat de gemeente er bewust voor gekozen heeft om dit toe te staan. De hoteltoren zou een 'landmark' moeten worden dat Strand Horst op de kaart zet en van afstand zichtbaar maakt. De Raad van State denkt dat de toren ver genoeg van Zeewolde en andere bebouwing af staat en is het, gezien de ligging nabij de A28 en het open water, vanuit het oogpunt van goede ruimtelijke ordening aanvaardbaar.

Geluidsoverlast
Voor wat betreft de gevreesde geluidsoverlast denkt de Raad van State dat de gemeente Ermelo dit goed genoeg heeft uitgezocht. De hoeveelheid geluid die bij buitenactiviteiten in Ermelo over het water bij woningen in Zeewolde te horen is, zou ruim onder de normen blijven en het woongenot niet onaanvaardbaar aantasten. De gemeente Ermelo heeft bovendien een grens gesteld aan het aantal buitenactiviteiten dat jaarlijks bij Strand Horst mag worden georganiseerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel