Buurt onaangenaam verrast door flat in achtertuin

LELYSTAD • Do 25 november 2021 | 7:21 • Donderdag 25 november 2021 | 7:21

Meerdere bewoners van het Karveel in Lelystad zijn onaangenaam verrast door de plannen voor de bouw van een flatgebouw in hun buurt. Dinsdagavond lazen ze een bericht in de media over de plannen, zonder dat ze van tevoren waren ingelicht.

Kerkgemeenschap Het Anker en Ontwikkel Combinatie Karveel (ReadyforLiving en Klompenburg Bouw) maakten de plannen eerder deze week bekend. Bedoeling is om een nieuwe kerk te bouwen, een appartementencomplex van ongeveer veertig appartementen neer te zetten en een halfverdiepte parkeergarage te realiseren. Het complex zou op de plek moeten komen waar nu het huidige kerkgebouw van Het Anker staat, aan Karveel 33-01.

"Het huidige kerkgebouw is aan vervanging toe", zegt Jan Korf, voorzitter van het kerkbestuur. Het plan is vorige week voorgelegd aan onder meer wethouder Jack Schoone. "De gemeente zou dinsdag de buurt informeren welke plannen hier ontwikkeld gaan worden", aldus Korf.

Geschrokken
Buurtbewoner Gosine Broersen is niet blij met de gang van zaken. "We zijn behoorlijk overvallen door de plannen voor een appartementencomplex dat in onze achtertuin komt." Ook Kim Boxem, die tegenover de kerk woont, ziet de plannen niet zitten. Ze is bang dat als het plan doorgaat, haar woning in de schaduw van het zeven verdiepingen tellende flatgebouw komt te staan. "Dat is natuurlijk niet waarom je in deze wijk komt wonen." Broersen is ook bang dat het veel te druk wordt in de buurt. "Het gebouw is veel te groot en het Karveel heeft altijd een woonbestemming gekregen zonder hoogbouw."

Veel mensen in de buurt hebben zonnepanelen, onder wie Willem van Dijk. Hij is bang dat er door de flat minder licht op zijn zonnepanelen valt. "Stel dat we meer last hebben van schaduw, dan hebben we minder zonne-opbrengst."

Samen in gesprek
Over laagbouw zou voor sommige bewoners nog wel te praten zijn. Maar de plannen zijn volgens Korf wel dat er een flat moet komen. Hij kan zich de schrikreacties voorstellen, maar hij hoopt wel in gesprek te gaan met de buurt. "Uiteindelijk hopen wij dat er iets uitkomt, als we dat samen kunnen ontwikkelen, samen ook met de buurt erbij, dat er uiteindelijk een plan komt waar we allemaal trots op kunnen zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel