Vijf jaar cel voor drugssmokkelzaak Breskens

URK • Do 25 november 2021 | 15:08 • Donderdag 25 november 2021 | 15:08

Een 33-jarige man uit Urk is donderdag veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het invoeren van 572 kilo cocaïne. Hij viste de drugs samen met twee mannen uit Kampen en Zwolle op 20 oktober 2020 uit het water bij het Zeeuwse Breskens.

De rechtbank van Rotterdam acht het ook bewezen dat de man betrokken was bij voorbereidingen voor de invoer van verdovende middelen op twee andere momenten vorig jaar. De Urker kreeg de hoogste straf van het drietal omdat hij een sturende rol had bij de drugssmokkel.

Een man van 55 uit Kampen heeft 4,5 jaar cel gekregen. Een 31-jarige Zwollenaar moet 4 jaar de cel in. Bij alle drie de veroordeelden wordt wel het voorarrest van de straf afgehaald.

Bekentenis tijdens rechtszaak
De Urker bekende deze maand in de rechtbank in Rotterdam dat hij de pakketten met drugs uit de Westerschelde heeft gevist. Hij gaf aan dat hij geen idee had wat precies in de pakketten zat. De politie kwam de drie verdachten op het spoor, nadat de telefoon van de Urker werd afgeluisterd. Op de boot is een zogenoemd baken geplaatst, waardoor de politie de exacte locatie van de boot kon volgen.

Iets na middernacht op 20 oktober vorig jaar vloog een vliegtuig van de kustwacht langs de 'Julia' op de Noordzee en heeft daar opnames gemaakt. De kustwacht zag daar drie personen op het dek staan met een zoeklicht. Het leek er op dat ze pakketten uit het water aan het halen waren. Om half 1 's nachts waren nog steeds twee mannen bezig op het dek en leek het alsof er iets in zee werd gegooid. Daarna voer de boot terug naar de Zeeuwse kust waar de drie mannen werden aangehouden door de politie.

De pakketten met drugs werden vanaf het containerschip Cool Spirit gegooid, dat vanuit Ecuador naar Europa voer. De drie verdachten kregen een gps-locatie waar ze de tassen met cocaïne uit de zee konden halen.

Eerdere vondsten
Begin oktober vorig jaar vond de Zeeuwse politie ook al eens zes pakketten op het strand. Later werden daar nog dertien sporttassen gevonden met in totaal 297 pakketten drugs. De rechtbank acht bewezen dat de Urker deze pakketten eigenlijk had moeten ophalen.

In die periode zou de man de opdracht hebben gekregen om deze pakketten uit de zee te vissen. Een locatie waar de tassen gedropt zou worden, kreeg de Urker alleen niet. Op een app waarop scheepvaart te volgens is, wordt tientallen keren geopend. 'Er zou wat mis zijn gegaan', vertelde de verdachte aan de rechter. Er volgt een nieuwe opdracht om op zoek te gaan naar zwarte tassen op de Zeeuwse stranden. De verdachten uit Urk en Kampen doen dat ook, maar vinden niks. Later zagen de verdachten in de media dat de pakketten door de politie zijn gevonden. Daarover appen de verdachten met elkaar.

In de rechtbank in Rotterdam vertelde de man uit Urk dat hij geen idee had wat hij op 20 oktober uit zee had gehaald. Volgens het Openbaar Ministerie was dat onzin. De officier van justitie zei dat de verdachte in het nieuws had gezien dat in Borselle pakketten zijn gevonden. De pakketten die de verdachten later uit zee haalde, zagen er het zelfde uit. De verdachte kon volgens het OM weten dat het weer om cocaïne ging.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel