Twee voorkeurslocaties voor nieuw te bouwen poppodium Corneel

LELYSTAD • Do 25 november 2021 | 16:49 • Donderdag 25 november 2021 | 16:49

De oude discotheek Mystic en het huidige parkeerterrein tussen parkeergarage Agoradek en het ROC in Lelystad zijn de meest kansrijke locaties voor het nieuw te bouwen poppodium Corneel. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten doen. Vorige week is er tien miljoen euro extra vrijgemaakt voor nieuwbouw.

Deze twee locaties zijn het meest geschikt vanwege de ruimte die ze hebben voor de bezoekersstromen, de parkeergelegenheid in de buurt en omdat ze de minste geluidsoverlast voor de omgeving veroorzaken. De aanbeveling is om nu snel een vervolgonderzoek te doen naar de voorkeurslocaties en ondertussen de 'acute huisvestingsproblemen in de huidige accommodatie van Corneel aan te pakken', zodat Corneel een goede start kan maken met de verzelfstandigde organisatie en zich verder kan ontwikkelen 'tot een organisatie die een groter poppodium kan gaan exploiteren'.

In het plan van eisen voor een nieuw poppodium staat als belangrijkste voorwaarde dat deze een zaalcapaciteit van 600 tot 650 mensen moet hebben. In het huidige Corneel kunnen maximaal 450 bezoekers. Voor grotere concerten kan wel worden uitgeweken naar de grote zaal van Kubus, maar dat vergt altijd veel van de organisatie.

Welke locaties zijn onderzocht?
In het onderzoek was het huidige parkeerterrein tussen parkeergarage Agoradek en het ROC een nieuwe mogelijkheid. Daar is meer dan genoeg ruimte voor een nieuw poppodium. De geraamde kosten voor nieuwbouw daar zijn 10,5 miljoen euro. Het enige nadeel is dat het wat verder van het station en de andere uitgaansvoorzieningen ligt.

Is de huidige locatie uit te breiden?
In het huidige Corneel zijn de mogelijkheden beperkt. De zaalcapaciteit kan daar nauwelijks worden uitgebreid. Alleen door de bar te verplaatsen en de foyer bij de zaal te betrekken ontstaat er meer ruimte. Bij uitverkochte concerten nu is de klimaatbeheersing een probleem. Dat kan worden opgelost. De hoogte van de zaal is ook een probleem: iets meer dan drie meter, en daar gaat het podium nog vanaf. Dat beperkt sommige artiesten in (de opbouw van) hun show, waardoor ze niet in Lelystad optreden. Conclusie: voor twee miljoen euro is Corneel aan te passen, maar de benodigde zaalcapaciteit van 650 bezoekers kan niet worden gehaald.

De Trommel
Locatie De Trommel aan de Agorahof, het gebouw met de drie puntdaken naast de nieuwe bioscoop, biedt betere mogelijkheden. Het huidige gebouw is niet om te bouwen tot poppodium, maar sloop van dat gebouw en nieuwbouw is wel een optie. Dat vraagt een investering van om en nabij de tien miljoen euro. De locatie ligt binnen het Theaterkwartier, waardoor een aantal grote uitgaansgelegenheden dichtbij elkaar liggen. Dat is een voordeel, maar de grootste uitdaging is het regelen van de bevoorrading van de drie instellingen. Die bevoorrading vindt vaak ook 's avonds en 's nachts plaats (als de voorstellingen zijn afgelopen). De uitdaging is om dat zo te regelen dat men elkaar niet in de weg zit, maar toekomstige omwonenden er ook geen last van hebben.

Mystic
De locatie van de oude discotheek Mystic aan de Middenweg is ook geschikt. Het huidige gebouw zou gebruikt kunnen worden voor de kleine zaal, de foyer en ingang, waarna er daarachter een 'compacte' nieuwbouw voor de grote zaal en oefenruimtes kan plaatsvinden. De kosten van deze variant worden geraamd op 10,2 tot 10,7 miljoen euro. Nadeel van deze locatie is de onduidelijkheid over wat er precies in dat gebied gaat gebeuren. De woningbouwplannen en de plannen voor een nieuw busstation gaan mogelijk niet samen met de komst van een poppodium in dit gebied.

Tot slot is er ook nog gekeken naar de oude bioscoop aan de Dukaatpassage, waar nu onder meer Utopodium in zit, maar die locatie kent sowieso te veel beperkingen.

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Desi Bootsman. Zij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Lelystad voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad. Voor tips: desi.bootsman@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel