Vuurwerkgooier die groot deel van hand verloor moet acht maanden de cel in

ALMERE • Do 25 november 2021 | 19:25 • Donderdag 25 november 2021 | 19:25

De man die zwaargewond raakte bij de ontploffing van een vuurwerkbom aan de Jacob Catsstraat in Almere is veroordeeld tot zestien maanden cel. De helft van de celstraf is voorwaardelijk. Hij kreeg de straf voor het gooien van het stuk zwaar vuurwerk. De officier van justitie had achttien maanden waarvan acht voorwaardelijk geëist.

De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf sterk rekening gehouden met het feit dat de 31-jarige man zelf heel erg zwaar is getroffen: hij heeft een groot deel van zijn hand verloren en zal met deze handicap moeten leren leven, schrijft de rechtbank in haar vonnis.

Vuurwerk ontplofte in hand
De man, momenteel zonder vaste woon- en verblijfplaats, gooide het explosief op 25 mei dit jaar rond 23.00 uur naar de tussenwoning in de Literatuurwijk. De eerste keer kaatste het terug van het raam. Hij probeerde het daarna nog een keer aan te steken. Het ontplofte toen in zijn hand. Hij raakte vier vingers kwijt en naastgelegen auto's raakten beschadigd.

De vuurwerkgooier zegt dat hij wist dat de bewoner van het huis niet thuis was en dat hij goed heeft gekeken of er niemand in de buurt was. Hij wilde de Almeerder alleen bedreigen, omdat die hem 1.700 euro schuldig was voor het knippen in een hennepplantage. Hij wilde een signaal afgeven dat er met hem niet te spotten valt. Meer wilde de man er niet over kwijt. Het vermoeden is dat er meer speelt, en dat hij mogelijk bang is voor louche figuren in het criminele circuit, maar de man hield daarover tijdens de zitting twee weken geleden zijn kiezen op elkaar.

Man krijgt wellicht prothese
De reclassering heeft geconstateerd dat de verdachte geneigd is te kiezen voor criminele oplossingen als hij financiële problemen ervaart: hij heeft al een strafblad. Aan de andere kant weegt mee dat hij zich bereid toont te werken aan gedragsbeïnvloeding en dat hij goed contact heeft met familie en vrienden en bovenal met zijn kinderen. Daardoor zou hij extra gemotiveerd zijn mee te werken aan hulpverlening. Overigens zal hij nog zeker veel tijd intensieve medische hulp nodig hebben voor het verzorgen van zijn hand, waaronder wellicht aanbrengen van protheses.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel