'Opdringerige' konikpaarden Oostvaardersveld geslacht

LELYSTAD • Do 25 november 2021 | 18:15 • Donderdag 25 november 2021 | 18:15

Een groep van 29 konikpaarden uit het Oostvaardersveld is geslacht. Dat meldt Staatsbosbeheer. Volgens de natuurorganisatie waren de paarden te opdringerig naar bezoekers, en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Volgens boswachter Hans-Erik Kuypers zijn de konikpaarden opdringerig geworden omdat de dieren het afgelopen jaar veelvuldig door mensen zijn benaderd, geaaid en gevoerd. Gevolg hiervan is dat de dieren soms als groep op recreanten afkomen, wat bedreigend overkomt en gevaarlijk kan zijn. Volgens Staatsbosbeheer waren er geen andere geschikte gebieden beschikbaar, waardoor ze niet herplaatst konden worden en het slachthuis de enige optie was.

Er zijn nu nog 26 konikpaarden over in het Oostvaardersveld. Zij krijgen gezelschap van twee harems uit de vangweide in het kerngebied van de Oostvaardersplassen. Dit zijn paarden die niet aan mensen gewend zijn, afstand houden en mensen niet benaderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel