Man die scoutinggebouw in brand stak hoeft alleen schade te betalen

DRONTEN • Vr 26 november 2021 | 12:04 • Vrijdag 26 november 2021 | 12:04

Een 25-jarige Drontenaar krijgt geen straf voor het stichten van brand bij de scouting in Dronten. Wel moet de man van de politierechter ruim 350 euro schadevergoeding aan de scouting betalen.

De verdachte, die in verband met cognitieve en sociaal-emotionele beperkingen onder begeleiding woont, stak op de avond van 28 juni meegebrachte kranten aan in scoutinggebouw Het Trappershonk aan de Gildepenningdreef. De man schrok zo van de vlammen dat hij onmiddellijk zelf de brandweer belde. De schade bleef beperkt tot een verbrande vensterbank en gordijnen en roetschade.

De Drontenaar vertelde vrijdag in de Almeerse rechtszaal dat hij de brand had gesticht, omdat 'zijn hoofd vol zat'. Hij zat al enige tijd niet lekker in zijn vel, maar het lukte hem en zijn moeder niet om daar extra hulp voor te krijgen. Inmiddels krijgt hij wel extra begeleiding en leert hij hoe hij moet omgaan met spanningen.

Vanwege zijn persoonlijke omstandigheden hield de politierechter het bij een schuldigverklaring zonder oplegging van een straf, zoals ook door zijn advocate was verzocht. Omdat de man zelf ook erg was geschrokken en hij nu extra hulp krijgt, denkt de rechter niet dat het nog een keer zal gebeuren. De Drontenaar was bovendien nog nooit eerder in de fout gegaan.

Wel vond de rechter dat de man een door de scouting ingediende schadeclaim moest betalen voor nieuwe gordijnen en schilderkosten. Tegen de verdachte was een voorwaardelijke werkstraf van 30 uur geëist. De Drontenaar en de officier van justitie gaan niet tegen de uitspraak in hoger beroep.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel