Watergeus-leerlingen zijn op reguliere scholen gebleven door extra hulp

LELYSTAD • Zo 28 november 2021 | 15:11 • Zondag 28 november 2021 | 15:11

De 30 leerlingen van basisschool De Watergeus in Lelystad die twee jaar geleden vanwege een leerkrachtentekort op reguliere basisscholen werden ondergebracht, zijn daar gebleven. Dat zeggen de betrokken schooldirecteuren. Op de reguliere scholen van stichting SchOOl is er extra begeleiding voor de leerlingen gekomen. Volgens de directeuren volstaat dat.

De Watergeus werd twee jaar geleden bestempeld als 'zwakke school'. "Dat is geen visitekaartje om bij ons te werken", zegt de huidige schooldirecteur, Loes Ahles. Vanwege het ontstane leerkrachtentekort werden zogenoemde de meest intelligente leerlingen overgeplaatst naar de reguliere scholen van scholenstichting SchOOl waar De Watergeus ook onder valt. "Scholen hebben arrangementen gemaakt of een apart groepje met extra begeleiding. Dat heeft goede effecten gehad."

Leerlingen gedijen op andere scholen door extra hulp
De reguliere basisscholen bevestigen de goede effecten. Van de 30 leerlingen kwamen er 8 op De Regenboog terecht. "We hebben een klein groepje opgericht met veel aandacht voor praktisch leren en leren in spelvorm", zegt directeur Nathalie Spoelstra. "Het gaat behoorlijk goed en we hebben veel uitstromers." Volgens haar zitten er inmiddels nog 3 Watergeus-kinderen op school en is het groepje inmiddels opgeheven. Basisscholen De Boeier, De Grundel, De Tjalk, De Triangel, Finnjol en Lepelaar namen ook kinderen op. Volgens de schooldirecteuren krijgen deze leerlingen extra hulp en gaat het ook goed met hen.

Ahles: 'Leerkrachtentekort is voorbij'
Volgens Ahles is het leerkrachtentekort op De Watergeus inmiddels verleden tijd, omdat de school sinds juni af is van het predikaat 'zwakke school'. "Toen haalden we een voldoende en zitten we in een stijgende lijn. En: we hebben nieuwe en goede medewerkers aangetrokken. Al is dat geen garantie dat dat zo blijft." De schooldirecteur hoopt dat leerlingen niet opnieuw noodgedwongen moeten worden overgeplaatst. Toch ziet ze ook mogelijkheden. "We waren beschermend maar zien nu ook kansen in het reguliere onderwijs, als we dat goed organiseren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel