Kerstpakketten voor gedupeerden toeslagenaffaire

ALMERE • Ma 29 november 2021 | 10:46 • Maandag 29 november 2021 | 10:46

De steungroep Kinderopvangtoeslagenaffaire (KOT) voor gedupeerden in Almere heeft een kerstpakkettenactie opgezet. De pakketten worden uitgedeeld aan Almeerse slachtoffers van de toeslagenaffaire om ze wat steun te bieden in de kerstperiode.

"We hebben de actie opgezet omdat er zo veel mensen geraakt worden door de toeslagenaffaire", zegt organisator Derya Selvi. Volgens Selvi gaat het om ongeveer 2.275 gedupeerden in Almere. "We voelen ons heel erg in de steek gelaten door de afhandeling van de belastingdienst, maar daarbij ook de afhandeling van onze eigen gemeente. We weten hoe hoog de nood is rond de feestdagen."

Moeilijke tijd
De feestdagen zijn volgens Selvi een moeilijke tijd voor de gedupeerden van de toeslagaffaire. "Wij hebben elk jaar de ervaring van hoe moeilijk het was om een kleinigheidje te halen voor de kinderen of lekkere boodschappen te doen." Daarom wil de organisatie nu geld inzamelen om kerstpakketten te geven aan de gedupeerden van de toeslagenaffaire in Almere. "We hebben nu contact met ongeveer zestig gedupeerden en we hopen eigenlijk om aan de honderd pakketten te komen."

Medegedupeerde Rahma begon met het benaderen van donateurs. Selvi zette daarom een betaallink op Twitter om het project te bekostigen. Die werd door veel mensen gedeeld.

KOT Almere box
Het eerste plan was kerstpakketten inkopen bij een grote kerstpakkettenleverancier, maar de organisatie wilde toch liever iets anders in de pakketten doen. Een tijd terug kregen veel gedupeerden van de Linda Foundation een cadeaubon. "Die heb ik zelf ook een keer ontvangen en toen liepen we huilend naar de Albert Heijn met een bon van honderd euro", vertelt Selvi. "Dat willen we eigenlijk proberen een beetje na te doen." De organisatie wil daarom een KOT Almere box maken. Daarin zitten boodschappenbonnen, kledingbonnen en een bon van de Intertoys.

Hart onder de riem steken
Het geld dat eventueel overblijft, wil KOT Almere aan een ander goed doel geven. "We hebben ook het voornemen om met Els van Stichting Wensjes contact te leggen", zegt Selvi. Stichting Wensjes is een organisatie die binnen 24 uur hulp biedt aan mensen die het minder breed hebben. "Als we pakketten overhebben kunnen we misschien nog wat aan de stille armoede in Almere doen." Ook denkt de organisatie aan het uitdelen van cadeaubonnen na de feestdagen. "We willen de rest van het jaar ook cadeaubonnen uitdelen op bijvoorbeeld de verjaardag van een kind of aan een moeder die geen geld heeft voor nieuwe schoenen, om ze zo een hart onder de riem te steken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel