Gevangenen mogen voorlopig niet douchen vanwege corona

LELYSTAD • Ma 29 november 2021 | 17:39 • Maandag 29 november 2021 | 17:39

Een deel van de gedetineerden in de PI Lelystad dat nu in quarantaine zit, mag voorlopig niet douchen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat zo'n 250 gedetineerden in quarantaine moesten, nadat achttien coronabesmettingen waren ontdekt. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn op een paar afdelingen extra beperkingen opgelegd.

Zo mogen de gedetineerden die in quarantaine zitten geen bezoek ontvangen. Ook kunnen zij niet aan het werk of deelnemen aan het dagprogramma. Maar het betekent dus ook dat er niet gedoucht mag worden en dat levert klachten op. Sommige gevangenen en familieleden hebben hierover contact met Omroep Flevoland gezocht. Een vrouw zegt: "Mijn man zit al die tijd in een kleine cel opgesloten. Ook mag hij niet douchen. Ik vind dit onacceptabel."

De directie zegt het besluit genomen te hebben "omdat er te veel risico's kleven aan allerlei bewegingen van mensen binnen de PI. Dit moeilijke besluit is genomen op basis van advies van de covid-artsen."

De directie beseft dat de ontstane situatie vervelend is voor mensen om wie het gaat. Maar het tegengaan van nieuwe besmettingen heeft op dit moment de hoogste prioriteit. "De directie probeert het ongemak zo veel mogelijk te beperken door het uitdelen van bijvoorbeeld washandjes. Ook is aan de geestelijk verzorgers gevraagd om bij te springen en met mensen in gesprek te gaan die daar behoefte aan hebben."

Om het huidige aantal besmettingen in beeld te brengen, zijn de gedetineerden van twee afdelingen in de gevangenis op zondag en maandag getest. De uitslagen daarvan verschijnen op een later tijdstip.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel