Wethouder 'onthutst' over uit huis geplaatste kinderen door toeslagenaffaire

ALMERE • Di 30 november 2021 | 17:56 • Dinsdag 30 november 2021 | 17:56

"Als het over de kinderen gaat dan zie je allemaal hoe erg dit schandaal is. Het is onthutsend." Dat zegt wethouder Froukje de Jonge in reactie op de cijfers van uithuisplaatsingen van kinderen in Almere, van wie de ouders gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire. Maandag maakte het CBS bekend dat tussen 2015 en 2020 ongeveer 65 kinderen in Flevoland uit huis zijn geplaatst, waarvan 45 in Almere.

De Jonge: "Het idee dat mogelijkerwijs jouw kind van je is weggenomen veroorzaakt door de overheid, iets wat je nooit meer terug kan halen. Die tijd die je verloren hebt. Ja dat... onthutst." Of de kinderen uit huis zijn geplaatst door de toeslagenaffaire en niet bijvoorbeeld door andere factoren, zal door een onafhankelijke commissie landelijk worden onderzocht. "Dat is de kernvraag." Vervolgens wordt eveneens landelijk bekeken wat er moet gebeuren.

CBS: meeste uithuisplaatsingen in Flevoland in Almere
Almere kent volgens het CBS 2395 kinderen van wie hun ouders zijn getroffen in de toeslagenaffaire, waarvan er dus 45 uit huis zijn geplaatst. In Lelystad zijn er 630 minderjarigen met ouders die onterecht als fraudeur werden aangemerkt. Daar zijn er 10 uit huis plaatsingen. In de gemeenten Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde zijn geen precieze cijfers bekend hoeveel kinderen uit huis zijn geplaatst. Het CBS maakt cijfers onder de tien namelijk niet bekend, ook vanwege privacy.

Gemeente wil ouders helpen
De wethouder roept alle gedupeerden van de toeslagenaffaire van wie kinderen uit huis geplaatst zijn zich te melden bij de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld bij welzijnsorganisatie De Schoor via mailadres toeslagen@deschoor.nl. "We kunnen op dit moment niet zoveel zeggen over het kind, dat is ook niet aan ons. Maar we kunnen wel op alle andere leefgebieden kijken wat we kunnen betekenen. En op het moment dat de aanpak bekend is helpen wij wel die route op te gaan."

Volgende week donderdag geeft wethouder De Jonge in de Almeerse gemeenteraad een update over hoe het gaat met het bereiken van slachtoffers van de toeslagenaffaire.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel