Ontwerp nieuwe brandweerkazerne met enthousiasme ontvangen

URK • Wo 1 december 2021 | 6:00 • Woensdag 1 december 2021 | 6:00

De gemeenteraad van Urk is enthousiast over het ontwerp voor een nieuwe brandweerkazerne die aan de Urkerweg moet komen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een vergadering in het gemeentehuis. De nieuwe kazerne vervangt de oude aan De Noord op Urk. De kosten bedragen 4,6 miljoen euro en het gebouw zou na de zomer van 2023 klaar moeten zijn.

De huidige kazerne is duur in onderhoud en eigenlijk niet meer geschikt voor het materiaal van de brandweer. Een nieuw gebouw was ook noodzakelijk. Het oude gebouw lag namelijk al lang niet meer centraal in het dorp en daardoor werden de aanrijtijden steeds langer. Vanuit de oude kazerne kan slechts twaalf procent van alle Urker panden binnen de wettelijk verplichte acht minuten bereikt worden. Vanuit de nieuwe kazerne stijgt dat percentage naar ruim zestig procent. Ook paste het grootwatertransportsysteem niet in de oude kazerne.

Tijdens de vergadering kwamen enkele partijen superlatieven tekort. Zo sprak het CDA van "robuuste paraatheid". De ChristenUnie is "blij met nieuwe accommodatie". Hart voor Urk memoreerde dat "het brandweerteam een goed gebouw verdient" en Gemeentebelangen vindt het gewoon "een mooi plan".

Eerder had de gemeenteraad bedacht dat een nieuwe kazerne 4,2 miljoen euro mocht kosten, maar de werkelijke kosten vallen vier ton duurder uit. Volgens wethouder Gerrit Post van Hart voor Urk, komt dat grotendeels door de gestegen bouwkosten en grondprijzen. Aan de andere kant is de rente gedaald waardoor de totale meerkosten acceptabel zijn, aldus Post.

'Urker ondernemers willen bouwen'
De gemeente zal er alles aan doen om lokale bouwondernemers te betrekken in het proces. De SGP had daar om gevraagd. Eerder tijdens de vergadering deed de Bedrijfskring Urk een pleidooi om meer Urker bedrijven opdrachten te gunnen als het gaat om bijvoorbeeld woningbouw in de nieuwe Zeeheldenbuurt. Gerrit Post zei tegen de Bedrijfskring en de gemeenteraad dat hij "verbaast zou zijn als dat niet zou lukken".

Op 16 december neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de kazerne. Er zal zeer waarschijnlijk niet meer over gediscussieerd worden. Het voorstel gaat namelijk als hamerstuk naar de vergadering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel