Kritiek op veiligheidsplan Floriade lastige spagaat voor burgemeester

ALMERE • Do 2 december 2021 | 23:22 • Donderdag 2 december 2021 | 23:22

Gemeenteraadsleden in Almere zijn donderdagmiddag bijgepraat over het veiligheidsplan van de Floriade. Dat gebeurde achter gesloten deuren. Na afloop vertelden raadsleden dat de Floriade-directie daar uitstraalde 'dat het allemaal goed gaat komen.' Dit ondanks de kritische analyse waar het Kenniscentrum Evenementenveiligheid (KCEV) mee is gekomen. Die kritiek is woensdagmiddag mondeling aan de raadsleden toegelicht.

In het veiligheidsplan staat omschreven hoe de Floriade straks omgaat met zaken als bezoekersstromen en calamiteiten. Het moet er voor zorgen dat het evenement veilig verloopt. Het plan maakt onderdeel uit van de evenementenvergunning, die nodig is om open te mogen voor bezoekers. Het Kenniscentrum Evenementenveiligheid vindt dat de bezoekersstromen niet goed in de gaten worden gehouden. Ook op de beveiligingsplannen is zware kritiek. De vele plannen zijn volgens de onderzoekers nauwelijks een geheel vormen en soms zelfs tegenstrijdig.

Tegengestelde belangen
De evenementenvergunning wordt afgegeven door de gemeente, onder leiding van de burgemeester. De kritiek op het veiligheidsplan lijkt dan ook vooral burgemeester Franc Weerwind in een lastige spagaat te brengen.

Krijgt de Floriade géén evenementenvergunning, dan kan de wereldtuinbouwtentoonstelling niet van start. Als de burgemeester wel akkoord gaat, dan roept het vanzelfsprekend de vraag op: kan dat ondanks de op- en aanmerkingen die woensdag naar buiten zijn gekomen?

"Ik ben heel nieuwsgierig naar zijn verhaal. Hoe hij die twee in balans brengt", zegt PvdA-fractievoorzitter Ruud de Jonge. Hij omschrijft de kritiek van het Kenniscentrum als 'behoorlijk fundamenteel'.

PVV: 'Floriade-directeur zegt dat het goedkomt'
PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk toonde zich na afloop van de bijeenkomst hoogst verbaasd dat Floriade-directeur Hans Bakker de raadsleden ervan probeerde te overtuigen dat het allemaal goed gaat komen. Het ging om een 'technische bijeenkomst' en daarom had Van Dijk liever iemand willen horen die daadwerkelijk is gespecialiseerd in evenementenveiligheid. "Want de heer Bakker heeft net zoveel verstand van veiligheid als ik van olietankers."

Van Dijk geeft aan dat hij zich grote zorgen maakt en vraagt zich af of op basis van het huidige veiligheidsplan de vergunning wel afgegeven kan worden. "Maar kennelijk leven die twijfels bij de Floriade BV in het geheel niet."

'Aandachtspunten'
Bij de grootste partij van de raad, de VVD, ziet men het minder somber in. Fractievoorzitter Colette Holter merkt op dat in de analyse van de plannen wordt gesproken over 'aandachtspunten'. Dan zijn dat ook zaken die nog opgelost kunnen worden, is haar overtuiging. "Ik heb hen ook gevraagd: is het haalbaar om die aandachtspunten nog te verbeteren? En daar hebben ze op gezegd: 'ja'. Dus daar ga ik dan ook vanuit."

Verder zegt ze het vooral belangrijk te vinden dat de hulpdiensten uit de voeten kunnen met het veiligheidsplan. "De politie, de brandweer, de medische diensten. Want dat zijn echt de experts." Deze partijen zijn allemaal al betrokken bij het opstellen van de plannen.

Burgemeester houdt zich nog op de vlakte
Burgemeester Franc Weerwind wil zich nog niet uitlaten over de vraag of hij verwacht de evenementenvergunning goed te gaan keuren.

Via zijn woordvoerder laat hij het volgende weten: "Zoals altijd bij een evenementenvergunning wordt aan de betrokken partners, waaronder de hulpdiensten, om advies gevraagd. Dat advies neemt de burgemeester mee in zijn afweging bij het al dan niet verlenen van een evenementenvergunning of het verbinden van extra voorwaarden aan de vergunning."

Volgende week spreekt de gemeenteraad in openbaarheid over het veiligheidsplan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel