Definitief veiligheidsplan Floriade nog altijd 'onvoldoende duidelijk'

FLEVOLAND • Do 2 december 2021 | 0:08 • Donderdag 2 december 2021 | 0:08

Het definitieve veiligheidsplan voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Almere is enkele maanden voor de start nog altijd 'onvoldoende duidelijk'. Dat concludeert het Kenniscentrum Evenementenveiligheid, dat eerder de conceptversie al beoordeelde met een onvoldoende.

Op verzoek van de Almeerse gemeenteraad heeft het onafhankelijke kenniscentrum het plan, waarin beschreven staat hoe tijdens de Floriade omgegaan moet worden met de veiligheid, tegen het licht gehouden. Er worden tijdens de expositie van april t/m oktober 2 miljoen bezoekers verwacht.

De onderzoekers hebben grote twijfels of de beschreven 'crowd-monitoring' - het in de gaten houden hoe bezoekers zich op het terrein verplaatsen - wel effectief is. Het 'handmatig turven' bij de entree is onvoldoende. Cijfers bijhouden van verkeers- en vervoersbewegingen is ook niet effectief. De overige maatregelen, waaronder cameratoezicht en het inzetten van spotters, zouden geen 'crowd-monitoring' mogen heten.

Kenniscentrum: 'Beveiliging schiet ook tekort'
Ook acht het kenniscentrum het onwaarschijnlijk dat alle benodigde beveiligers adequaat zijn opgeleid voor hun taken, ook vanwege de signalen uit de branche over toenemende tekorten. Daarnaast zou het onhaalbaar zijn dat beveiligers op een plek met veel publiek een juiste inschatting zouden kunnen maken van de drukte en ruimte zouden kunnen creëren om verdrukking te voorkomen.

'Plannen zijn geen geheel, structuur is niet helder'
Het Kenniscentrum Evenementenveiligheid constateert dat de vele plannen, beschreven op 369 pagina's, moeizaam een geheel vormen en dat de structuur onvoldoende duidelijk is. Het komt ook voor dat onderwerpen verdeeld over meerdere plannen teruggevonden moeten worden. Soms staan er tegenstrijdigheden in de plannen.

De beoordeling van het definitieve veiligheidsplan Floriade is woensdag verstuurd naar alle gemeenteraadsleden van Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel