Plannen Floriade worden steeds gedetailleerder

ALMERE • Do 18 november 2021 | 10:29 • Donderdag 18 november 2021 | 10:29

Hoe kan de Floriade veilig verlopen? Hoe gaat de organisatie om met het vele verkeer dat voor het evenement naar Almere komt? En hoe wordt al het afval verwerkt? Allemaal vragen die worden beantwoord in een stapel plannen die deel uit maken van de aanvraag van de evenementenvergunning.

Het is nu aan de gemeente om die te beoordelen. Zonder goedgekeurde evenementenvergunning kan de Floriade niet van start. Woensdagavond zijn omwonenden van het Floriadeterrein bijgepraat over de plannen. Zo hoorden ze meer over de geluidsoverlast die het evenement oplevert en over het parkeren in hun wijk. We zetten wat zaken op een rij die opvallen:

Calamiteitenplan
Uit de plannen blijkt dat de Floriade rekening houdt met 54 verschillende risicoscenario's. Zo wordt uitgebreid beschreven hoe wordt gehandeld als er een incident is met de kabelbaan. Dat kan variëren van een brand bij het opstapplatform, iemand die onwel wordt of het scenario dat de kabelbaan stilgelegd moet worden door slecht weer.

Mocht er een probleem zijn met de kabelbaan dan kan 'de kabelbaan te allen tijde cabines naar een van de stations trekken', eventueel met gebruik van een noodstroomvoorziening. In vijf minuten kan de kabelbaan leeggemaakt worden.

Cyberaanvallen en seksuele intimidatie
Om een cyberaanval te voorkomen heeft de Floriade verschillende maatregelen ingevoerd. Zo moeten wachtwoorden langer zijn dan acht tekens, wordt er voldaan aan AVG-wetgeving en krijgen werknemers beperkte toegang tot gevoelige (digitale) informatie. "Bij een cyberaanval zal direct hulp ingeroepen worden van externe diensten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de cyberveiligheidsdiensten van de politie. De Floriade verzamelt zo min mogelijk persoonsgegevens wat de opbrengst van een cyber-aanval sterk verlaagt. Als ticket- of betalingssystemen worden geblokkeerd zullen de desbetreffende leveranciers dit zo snel mogelijk oplossen. Gevolgen blijven hierdoor beperkt, het restrisico is daarom acceptabel."

Een ander scenario dat is uitgewerkt is seksuele intimidatie. Door de doelgroep van de Floriade verwacht de organisatie geen seksuele intimidatie onder bezoekers. Wel zijn er vertrouwenspersonen aangesteld. "Daders zijn vaak (jonge) mannen en de slachtoffers vaak (jonge) vrouwen. De Floriade verwelkomt voornamelijk gezinnen en ouderen en er wordt in vergelijking met andere evenementen weinig alcohol en geen drugs verwacht. Er is een reëlere kans op dit scenario onder de medewerkers; waarbij mogelijkerwijs cultuurverschillen onder de inzenders hier een effect op kunnen hebben."

Big Brother is watching
Bezoekers van de Floriade worden nauwlettend in de gaten gehouden. Dit alles om mogelijke risico's te signaleren, bijvoorbeeld zakkenrollers. De Floriade let specifiek op 'profielen die in eerste instantie niet bij onze doelgroep horen.' Zo let de organisatie specifiek op "jonge personen die alleen zijn, mensen met weinig aandacht voor het programma, bezoekers die niet geïnteresseerd zijn in natuur, innovatie en groen, mensen die zich mengen in bestaande groepen en groepen mannen van twee tot zes personen."

Ook wordt er op gelet dat er geen drones boven het terrein vliegen. Er is een droneverbod, omdat de organisatie bang is dat ze neerstorten of ingezet worden door terroristen.

De werknemers die de veiligheid moeten waarborgen moeten nog wel gevonden worden. De Floriade heeft namelijk nog geen partij gevonden voor het leveren van beveiligers. Ook de catering, schoonmaak en zorgmedewerkers op locatie zijn nog niet gevonden. Hiervoor zoekt de Floriade door middel van een aanbesteding nog partijen. Hoe het komt dat die medewerkers er vijf maanden voor de start van het evenement nog niet zijn, is niet duidelijk. Omroep Flevoland en 1Almere hebben aan de Floriade BV gevraagd wat de reden is en of het het zorgelijk is dat er nog geen contracten voor het personeel zijn getekend. Daar is door de BV tot nu toe nog geen antwoord op gegeven.

Parkeren
In het half jaar dat de Floriade duurt, worden er 2.125.000 bezoekers verwacht. De kaartverkoop voor de Floriade is inmiddels gestart. Naast de reguliere verkoop van seizoenkaartjes en dagpassen worden er ook gratis kaarten gegeven aan Almeerse minima en slachtoffers van de toeslagenaffaire. Mochten mensen uit deze groep met de auto willen komen moeten zij nog wel los een parkeerticket betalen. De prijs van een parkeerticket is nog niet bekend.

Eerder deze week werd al duidelijk dat de Floriade naast een grote parkeerplaats in Nobelhorst, ook gebruik gaat maken van parkeergelegenheid in Almere Poort en Stad. De speciale Floriadeparkeerplaats die bij Nobelhorst wordt aangelegd, heeft namelijk niet voldoende capaciteit als het erg druk wordt. Vanaf de parkeerplaatsen worden de bezoekers met een pendelbus naar de Floriade gebracht.

Toch overnachtingen in toren Flores?
Wanneer de bezoekers aankomen op de Floriade zal de hoge woontoren Flores een van de eerste gebouwen zijn die ze zullen zien. De vraag is alleen nog hoe de binnenkant van de toren gevuld gaat worden. In de toren moeten volgens de vergunningaanvraag onder meer appartementen voor personeel van de buitenlandse deelnemers, horecafaciliteiten, kantoren en vergaderzalen komen.

In september liet Floriade-directeur Hans Bakker nog weten dat er geen overnachtingen in de toren zullen komen. Hij zei toen: "Als we dat gaan doen dan komen we toch in een situatie dat we als het ware een soort hotelbedrijf moeten gaan runnen." Hoe zich dat verhoudt met de tekst in de evenementenvergunning heeft de Floriade ook nog niet uitgelegd. De vergunning omschrijft wat mogelijk is, niet per se of dat ook daadwerkelijk voor de volle honderd procent gaat gebeuren.

Bezoek van VIPS
Tijdens de 179 dagen die de expo duurt, worden er rond de 26 hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland verwacht. Dat gebeurt op themadagen; op dat soort dagen staat bijvoorbeeld de hele Floriade in het teken van een land. Ook is er een speciaal VIP-protocol opgesteld voor als bijvoorbeeld de koning, een minister of de directeur van de Floriade de expo bezoekt.

Naast de speciale themadagen zal er iedere dag live entertainment komen op het terrein. Aan het begin van de dag kunnen de bezoekers een openingsact meemaken, gevolgd door een 'werelds muziekprogramma', picknickconcerten en per dag drie theatervoorstellingen.

Eetbare koffiebekers
Op meerdere plekken op het terrein kunnen bezoekers terecht om wat te eten of te drinken. Al het afval dat dat oplevert wordt gemeten. Zo gaat de Floriade alle prullenbakken een sensor geven om te kijken hoe vol ze zitten. Ook worden er koffiebekers gemaakt die opgegeten kunnen worden. Dit om afval te voorkomen. Op 13 april volgend jaar wordt de Floriade officieel geopend door de koning.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel