Noodkreet basisschool De Ark voor nieuwbouw: 'Het is 13 graden in school!'

ALMERE • Vr 3 december 2021 | 20:52 • Vrijdag 3 december 2021 | 20:52

Directeur Tjesjen Kuiper van basisschool De Ark in Almere Haven is verbaasd dat haar verouderde school niet als één van de eerste in Almere vervangen wordt. De Ark is 45 jaar oud en de oudste school van de stad. Toch moet De Ark volgens de huidige planning tot na 2026 wachten op renovatie of nieuwbouw.

Volgens de directeur is het dak lek. Dat komt doordat spaanplaat in het dak is gaan rotten. Het dak is ook niet geïsoleerd. In de zomer stijgt de temperatuur in school tot boven de veertig graden. In de winter is het er te koud. Het ventilatiesysteem is stuk. Het apparaat blaast zo veel koude lucht rond, dat het momenteel in de klassen 13 graden is. Kinderen en leraren kampen daardoor met verkoudheidsklachten.

Kuiper sprak donderdag de gemeenteraad toe. Een oplossing kost 27.000 euro. "Maar dit zijn lapmiddelen. Al vele jaren wordt het dak 'opgelapt'. Er moet op korte termijn iets gebeuren. Het schoolgebouw is verouderd, niet duurzaam en het lekt als een mandje. Ouders, bestuur, MR en teamleden maken zich al vele jaren ernstig zorgen over de ongezonde situatie", aldus de directeur. Zij wil dat haar schoolgebouw op korte termijn wordt vervangen.

Honderden miljoenen nodig voor verouderde schoolgebouwen
Het was voor het eerst dat de gemeenteraad bijeen kwam om te praten over noodzakelijke investeringen in verouderde en nieuwe schoolgebouwen in de stad. De kosten kunnen de komende dertig jaar oplopen tot 770 miljoen euro. Almere is 45 jaar oud. De stad heeft voor het eerst te maken met schoolgebouwen die gerenoveerd of vervangen moeten worden.

Begin dit jaar is op een rijtje gezet wat er precies moet gebeuren met de verouderde scholen. Omdat het aantal inwoners van de stad groeit, moeten er ook nieuwe schoolgebouwen neergezet worden. Er is sprake van een enorm grote financiële opgave waarbij nog niet duidelijk is hoe alles betaald moet worden.

De gemeente heeft samen met de schoolbesturen een lijst gemaakt van scholen die de hoogste prioriteit hebben. De komende vier jaar zijn dat de basisscholen in Stedenwijk en Molenbuurt. Daarna pas zijn de scholen in Haven, Danswijk en Parkwijk aan de beurt. Maar daarvoor is nog geen budget gevonden.

Sympathie voor De Ark
Wethouder Roelie Bosch en raadsleden toonden donderdagavond sympathie voor de situatie op basisschool De Ark. Maar de wethouder benadrukte dat in overleg met de schoolbesturen is besloten dat de prioriteit uitgaat naar het vervangen van scholen in Stedenwijk en Molenbuurt. Daarvoor is met name gekozen vanwege de sociale problematiek in de wijken. De wethouder gaf aan dat als meer scholen sneller gerenoveerd moeten worden, er ook meer geld nodig is. En dat geld is er niet, aldus de wethouder.

In het stuk waar de gemeenteraad nu over praat, zit wel een zogenoemde 'hardheidclausule voor schrijnende gevallen'. Een aantal gemeenteraadsleden wil uitgezocht hebben of basisschool De Ark hier een beroep op kan doen. Maar zelfs in dat geval moet er gezocht worden naar extra geld in de begroting van de gemeente.

Volgende week donderdag praat de gemeenteraad verder over de verouderde scholen in de stad. Een aantal gemeenteraadsleden heeft aangegeven op bezoek te willen bij basisschool De Ark om de situatie op de school zelf te bekijken. Daarnaast vertelde de wethouder dat er inmiddels een lobby gaande is bij demissionair minister Arie Slob van Onderwijs, om extra geld los te peuteren voor de vervangings- en nieuwbouwopgave in de stad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel