Lelystad heeft bijna de slechtste kwaliteit van leven

FLEVOLAND • Ma 6 december 2021 | 13:08 • Maandag 6 december 2021 | 13:08

Lelystad scoort landelijk slecht in de nieuwe CBS-ranglijst van de kwaliteit van leven in Nederlandse gemeenten. Het rekeninstituut bekeek 33 onderwerpen die bepalen hoe tevreden mensen zijn, zoals inkomen, gezondheid en groen in de buurt. Alleen Rotterdam en Den Haag scoren nog slechter dan Lelystad.

De hoofdstad van Flevoland scoort 'slecht' op 19 van de 33 indicatoren die het CBS gebruikt. Rotterdam en Den Haag hebben allebei 20 'slecht' beoordelingen. Lelystad scoort onder meer 'slecht' op het besteedbare inkomen en het aantal inwoners met overgewicht of een langdurige ziekte. Ook is de afstand tot voorzieningen als cafés en de basisschool relatief hoog. Verder hebben Lelystedelingen weinig sociale contacten en hebben ze weinig vertrouwen in anderen.

Urk en Zeewolde scoren juist goed in de CBS-cijfers, met allebei maar drie 'slecht' beoordelingen. Landelijk zijn er 14 gemeenten die helemaal nergens 'slecht' in zijn; het gaat onder meer om Castricum, Oisterwijk en Wijk bij Duurstede.

Het CBS heeft ook gekeken naar de verwachting voor de zogenoemde brede welvaart in de toekomst. Zeewolde scoort van de Flevolandse gemeenten in die ranglijst het best, met een derde plek. Rozendaal en Reusel-De Mierden scoren net wat beter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel