Taakstraf voor opslag en uitrijden illegale meststof op akkers

ZEEWOLDE • Ma 6 december 2021 | 20:55 • Maandag 6 december 2021 | 20:55

Een boer in Zeewolde heeft een taakstraf van 60 uur gekregen voor het bemesten van zijn akkers met een reststof die daarvoor niet mocht worden gebruikt. Ook moet de man 18.200 euro betalen aan de Staat. Volgens de rechtbank in Amsterdam is dat bedrag het financiële voordeel dat de Zeewoldenaar heeft gehad door de opslag en het uitrijden van de niet-toegestane stof.

Het Openbaar Ministerie eiste in september 120 uur taakstraf, 10.000 euro boete en een terugbetaling van 78.000 euro. Maar omdat de Zeewolder boer meewerkte aan het onderzoek en zijn bedrijf door de zaak veel financiële schade heeft opgelopen, viel de straf van de rechtbank volgens RTV Utrecht lager uit.

De boer uit Zeewolde was een van de verdachten in een omvangrijke mestfraudezaak. De illegale mest kwam uit een biogascentrale in Bunschoten. Daar worden voedselresten, onder meer visafval, gebruikt om biogas op te wekken. Onderin de vergistingstanks blijft een dikke smurrie over die 'digestaat' wordt genoemd. Normaal gesproken wordt dit spul verbrand of gecomposteerd, maar de eigenaren van de biogascentrale zouden het ook illegaal als meststof hebben geleverd aan boeren. Op die manier konden ze er goedkoper vanaf komen. Tussen 2010 en 2016 zouden 104 vrachten van 30 ton per keer naar het bedrijf in Zeewolde zijn gegaan.

De biogascentrale in Bunschoten. Foto: RTV Utrecht

Limburger krijgt zwaarste straf, daarna twee Utrechters
Een Limburgse mestverwerker was volgens de rechtbank de spil in het geheel. Hij faciliteerde het vervoer en de opslag van de digestaat. Daarom krijgt hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, 240 uur taakstraf en een totale boete van 223.000 euro. Ook moet hij ruim zes ton terugbetalen; geld dat hij verdiende met de digestaathandel. De 45-jarige directeur van de biogascentrale in Bunschoten kreeg een taakstraf van 240 uur en een boete van 108.000 euro vanwege zijn aandeel in de zaak. Zijn 70-jarige oom krijgt een taakstraf van 80 uur en een boete van in totaal 58.000 euro.

Twee boeren uit Putten en Eemdijk die ook illegale mest geleverd zouden hebben gekregen, werden vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Dat de boer uit Zeewolde wel werd veroordeeld, komt doordat op zijn bedrijf bij een doorzoeking ook werkelijk het omstreden digestaat is gevonden.

OM wilde Utrechters achter tralies, maar rechter is kritisch
Volgens RTV Utrecht leidde het oplezen van de straffen tot opgetrokken wenkbrauwen van de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie had na vijf jaar onderzoek een dossier van ruim 15.000 pagina's aangelegd en dus was het OM overtuigd dat de Bunschoters de cel in moesten. Maar de aanklagers kregen maandag van de rechter te horen dat ze hun huiswerk niet goed hadden gedaan. Uit het dossier blijkt niet hoe schadelijk de afgevoerde digestaat echt is. Een deel van de stof zou naar Duitsland zijn uitgevoerd, maar het is volgens de rechtbank onduidelijk gebleven of het spul in strijd is met Duitse regelgeving.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel