Advies: 'Bouw geen huizen op verzakkende grond'

FLEVOLAND • Di 7 december 2021 | 6:39 • Dinsdag 7 december 2021 | 6:39

Bouw geen huizen op verzakkende grond of op plekken die onder water kunnen lopen door de zeespiegelstijging. Dat is in het kort het advies van deltacommissaris Peter Glas aan de regering, die tot 2030 een miljoen woningen wil bouwen in Nederland. Bijvoorbeeld in Almere en Zeewolde gelden enkele beperkingen door de bodemdaling.

Volgens Glas staan er 820.000 huizen gepland in gebieden die last kunnen krijgen van wateroverlast, droogte, hitte of een verzakkende bodem. Volgens de deltacommissaris wordt hier onvoldoende rekening mee gehouden in de plannen.

Er zijn nu al gebieden waar mogelijk problemen ontstaan, zegt Glas, maar hij kijkt ook verder vooruit. Huizen moeten normaal gesproken zo'n vijftig tot honderd jaar meegaan. Wetenschappers zeggen dat het niet ondenkbaar is dat de zeespiegel door klimaatverandering in die periode met twee meter stijgt. In zijn advies aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat zegt Glas dat daar nu al over nagedacht moet worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel