Gemeente koopt grond Magic Apple voor nieuw busstation

LELYSTAD • Wo 8 december 2021 | 15:12 • Woensdag 8 december 2021 | 15:12

De gemeente Lelystad heeft de grond en het gebouw van het voormalige casino Magic Apple aan de Middenweg gekocht voor de bouw van een nieuw busstation. Dat blijkt uit een geheim document dat Omroep Flevoland in handen heeft. Het nieuwe busstation is onderdeel van de plannen voor de vernieuwing van het stationsgebied.

In het document wordt duidelijk welke prijs de gemeente betaald heeft voor de grond, het gebouw (waarin ook de oude discotheek Mystic zat) en de parkeerplaatsen ernaast. Onderdeel van de overeenkomst is een clausule dat als het bestemmingsplan de komende 10 jaar verandert in bijvoorbeeld wonen of horeca, de gemeente dan een extra bedrag aan Magic Apple moet betalen.

Geen gekke prijs
De prijs die de gemeente voor de grond heeft betaald is "helemaal geen gekke prijs" volgens een Lelystadse makelaar. "Het is zeker niet te veel." Ook de clausule die in de overeenkomst is opgenomen is best gebruikelijk. Het bedrag wordt bewust niet genoemd in dit artikel vanwege belangen van verschillende partijen. Dinsdagavond stemde de gemeenteraad ook voor een (gedeeltelijke) geheimhouding van de overeenkomst. De bijlagen bevatten namelijk vertrouwelijke financiële informatie die de belangen van beide partijen zouden kunnen schaden.

Het Magic Apple-gebouw:

Eilandbusstation
Het nieuwe busstation is zo ontworpen dat alle bussen aan één groot eiland stoppen. Hierdoor hoeven ze niet meer onder het station door om een rondje te rijden. Vandaar de naam 'Eilandbusstation'. Het stationsgebied zal de komende jaren flink op de schop gaan. Volgens de gemeente Lelystad moet er een "aantrekkelijker verblijfs- en leefgebied komen met voldoende ruimte voor groen".

Het busstation zal niet op de plek van het gebouw van Magic Apple komen maar dichter bij het treinstation. Op dit moment zit daar nog een coffeeshop. Volgens de gemeente zal die daarom moeten worden verplaatst. "Gekeken wordt naar een definitieve invulling nabij de huidige locatie, waarbij gedurende de werkzaamheden mogelijk tijdelijk zal moeten worden uitgeweken naar een andere locatie."

Poppodium Corneel
De aankoop van de grond voor het busstation betekent wel dat er een locatie minder beschikbaar is voor de bouw van poppodium Corneel. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat twee locaties het meest kansrijk waren: de oude Mystic of het huidige parkeerterrein tussen parkeergarage Agoradek en het ROC in Lelystad. Of de keuze nu zal vallen op de tweede optie is volgens de wethouder nog niet te zeggen. "Deze locatie zal nog nader op de mogelijkheden verkend moeten worden."

Wat betreft het nieuwe busstation is de planning dat er in 2023 zal worden gestart met de werkzaamheden.

Ook discotheek Mystic zat vroeger in het gebouw:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel