Raadsleden bezoeken verpauperde basisschool De Ark: "Ik schrik hier van"

ALMERE • Do 9 december 2021 | 15:04 • Donderdag 9 december 2021 | 15:04

Almeerse raadsleden Sven van der Burg (D66) en Koen Bokhorst (VVD) zijn geschrokken van de situatie in het gebouw van basisschool De Ark in Almere Haven. "De toestand van de school is echt heel slecht", zegt Van der Burg. Ze bezochten de school vanwege een noodkreet van directeur Tjesjen Kuiper tijdens de raadsvergadering vorige week. Zij sprak daar haar verbazing uit dat haar verouderde school niet als eerste op de nominatie staat voor vervanging.

Basisschool De Ark is 45 jaar oud en daarmee de oudste school van Almere. Het staat op de lijst voor renovatie of nieuwbouw, maar moet volgens de huidige planning tot na 2026 wachten. Dat kan niet, vindt Kuiper. Zij gaf daarom donderdag een rondleiding aan de raadsleden.

Klimop door de vloer
De rondleiding start bij de kleuters. Daar groeit de klimop door de grond het lokaal in. "Elke keer halen we het weg, maar het groeit gewoon weer terug", vertelt Kuiper. Daarna lopen we door de aula waar bruine kringen op verschillende dakplaten zitten. "Als het hard regent zetten we emmertjes neer."

Koude lucht
Ook in de klassen is het niet goed toeven. Het ventilatiesysteem is kapot en blaast koude lucht in de klaslokalen, waardoor de temperatuur in de klas uitkomt op zo'n dertien graden. "Die lucht is zo koud dat leerlingen en leraren er last van hebben", zegt Kuiper. "De kinderen krijgen ook echt hoofdpijnklachten en de leerkrachten ook. Er zijn al leraren ziek geworden, waardoor leerlingen thuis moesten blijven."

"Ik schrik hier van", zegt raadslid Van der Burg na de rondleiding. Collega Bokhorst is het daar mee eens. "Je ziet dat er natte plekken zijn op het plafond, je ziet dat het qua klimaat niet goed geregeld is. Daar moet wel nodig wat aan gebeuren."

Aandacht vragen
Of de raadsleden veel aan de situatie kunnen doen, valt te bezien. "De raad is weliswaar het hoogste orgaan van de stad, maar ik ga natuurlijk niet over het onderhoud van de school. Wat ik wel kan doen is hier aandacht voor vragen en dat doen we ook."

Wie eerst?
Ook Nico de Haas, voorzitter van Prisma (de overkoepelende organisatie van de school) was bij de rondleiding. Hij legt uit hoe de prioritering van de herbouw van de scholen is ontstaan. "Er zijn in totaal 23 scholen in Almere aangewezen als zijnde dat ze vervanging krijgen of nieuwbouw krijgen. De gemeente heeft een aantal wijken in Almere die aangepakt worden en dan willen ze graag de scholen daar gelijk bij aanpakken." Er is dus niet een volgorde gemaakt op basis van de leeftijd of staat van scholen.

De afgelopen jaren is er volgens De Haas wel veel extra geld in De Ark gestopt. Het schoolbestuur blijft dat ook de komende jaren nog doen. "Alleen je merkt gewoon dat het pleisters plakken is en dat je constant weer nieuwe zaken moet regelen omdat het een heel oud gebouw is. Je merkt gewoon dat het gebouw op is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel