Aeres start nieuwe opleiding voor toekomstige 'dakhoveniers'

ALMERE • Do 9 december 2021 | 21:28 • Donderdag 9 december 2021 | 21:28

Aeres MBO in Almere Poort begint volgend schooljaar met de nieuwe opleiding 'De Groene Stad'. De studie is gericht op het vergroenen van de stedelijke omgeving. Waar de traditionele hoveniersopleiding zich richt op het aanleggen van tuinen en landschappen, gaan studenten van de nieuwe opleiding zich bezighouden met het vergroenen van bijvoorbeeld de daken en gevels van gebouwen in de stad.

Groene gebouwen worden als oplossing gezien voor de huidige milieuproblematiek. Zo is een groen dak een oplossing voor wateroverlast en het vangt veel fijnstof op. Bovendien zorgt een groenere stad volgens docent Monique Bokdam voor een beter leefklimaat. "Steeds meer mensen komen in stedelijk gebied te wonen. En dat stedelijk gebied moeten we leefbaar houden. Het antwoord daarop is groen. Groene daken, groene tuinen, groene wanden en groene leefomgeving."

'De Groene Stad' duurt drie jaar
De opleiding 'De Groene Stad' duurt drie jaar. Bokdam: "Het eerste jaar is een basisjaar waarin je van alles en nog wat leert over zowel het dak, de tuin als het landschap. De laatste twee jaar ga je meer specialiseren." De leerlingen kunnen dan kiezen uit drie verschillende richtingen: de levende tuin, het levende gebouw en het levende landschap. Op het dak van Aeres MBO in Almere Poort is een kleine tuin aangelegd zodat leerlingen in de prakrijk kunnen leren hoe zij groene daken kunnen inrichten en onderhouden.

Volgens Bokdam is er op dit moment een grote vraag naar hoveniers. Ze kan niet inschatten hoeveel leerlingen zich in augustus volgend jaar voor deze nieuwe opleiding inschrijven. "Wij gaan wel voorzichtig beginnen, maar het zal geweldig zijn natuurlijk als we hier met twee klassen volgend jaar gaan beginnen. Ik kan in ieder geval wel heel veel werk garanderen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel