Duizenden mails naar burgemeester voor maatregelen bij abortuskliniek

ALMERE • Vr 10 december 2021 | 12:16 • Vrijdag 10 december 2021 | 12:16

Burgemeester Franc Weerwind van Almere heeft inmiddels meer dan 6.000 mails ontvangen waarin wordt opgeroepen om zogeheten bufferzones bij de abortuskliniek in de stad in te stellen. Dat laat het Humanistisch Verbond weten. De organisatie startte de actie om anti-abortusdemonstranten meer op afstand te houden van bezoekers. Het initiatief is volgens het Verbond een laatste redmiddel tegen de intimidatie van hun kant.

"Ze vallen bezoekers lastig door ze vast te pakken of valse informatie te verstrekken. Deze intimidatie moet stoppen", meldt de organisatie. In totaal kunnen de mails gestuurd worden naar burgemeesters van negen gemeenten waar volgens het Humanistisch Verbond weinig of geen regels zijn voor anti-abortusdemonstranten.

Ook Aboutaleb en Halsema ontvangen mails
In de bufferzone waarvoor wordt gepleit, mag niet gedemonstreerd worden. Bezoekers van abortusklinieken kunnen daardoor naar binnen zonder gestoord te worden, aldus het Verbond. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ontvingen mails.

Volgens Hannah Hamans van het Humanistisch Verbond kunnen gemeenten een voorbeeld nemen aan Utrecht aan Arnhem, waar demonstranten al wel verplicht op afstand moeten staan. In Utrecht is dat 100 meter, en in Arnhem zelfs 500 meter. "Dan kun je de demonstranten in principe omzeilen, en kunnen mensen in alle rust naar de kliniek gaan."

Het Humanistisch Verbond heeft in het verleden vaker acties opgezet om bezoekers van abortusklinieken te beschermen. Zo begon het een petitie, die in totaal ruim 33.000 keer is ondertekend.

Minstens 250 meter afstand
Deze week diende de PvdA-fractie in Almere al een voorstel in om een bufferzone van zeker 250 meter mogelijk te maken bij de kliniek in Muziekwijk. Over deze motie wordt binnenkort gestemd in de raad. Mocht de gemeente geen ruimte zien voor zo'n zone vanwege het demonstratierecht, dan is het kabinet aan zet. Volgens de PvdA moeten de ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken met voorstellen komen om intimidatie aan te pakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel