Flevoland wil van 170.000 naar 300.000 woningen

FLEVOLAND • Zo 12 december 2021 | 20:45 • Zondag 12 december 2021 | 20:45

Als het aan de provincie ligt, groeit Flevoland van 170.000 woningen naar 300.000 woningen. Door het enorme woningtekort is er vanuit het kabinet en de landelijke politiek veel vraag naar nieuwbouw. De provincie heeft nu een routekaart gemaakt, waarop staat waar nieuwe woningen moeten komen. En heel belangrijk: wat de provincie er voor terug wil vanuit Den Haag.

Het gaat in totaal dus om zo'n 130.000 nieuwe woningen die gebouwd moeten worden in de jaren tot 2050. Naast de routekaart heeft de provincie ook een woonagenda gemaakt. In die agenda staat wat voor soort woningen er komen, oftewel de verhouding tussen sociale woningbouw, vrije sectorwoningen en levensloopbestendige huizen.

De provincie heeft de routekaart gemaakt omdat ze afstemming wil tussen de gemeenten onderling. Gedeputeerde Jan de Reus: "Omdat we precies willen weten wat er gebouwd wordt, zodat we een goed aanbod kunnen doen in Den Haag. We willen niet alleen stenen stapelen, maar ook een samenleving bouwen met de benodigde voorzieningen daarbij. We willen bijvoorbeeld 30.000 woningen in Almere Pampus bouwen. Maar dan moet er wel een IJmeerverbinding komen. En Noordoostpolder en Urk willen de Lelylijn. Bereikbaarheid is een randvoorwaarde voor de bouw van dat grote aantal woningen. Het Rijk zal dus over de brug moeten komen."

Maar niet alleen bereikbaarheid is belangrijk. "Als we al die 130.000 woningen hebben, betekent dat misschien ook dat er weer een tweede ziekenhuis nodig is. Dat zou kunnen betekenen dat het ziekenhuis in Lelystad weer wordt opgeschaald naar een volwaardig ziekenhuis. En als Almere groeit, moeten we daar kijken naar bijvoorbeeld culturele voorzieningen of extra natuur. ”

Hoe en waar gaan de gemeentes groeien?

Lelystad:

In Lelystad komen er in eerste instantie 7000 woningen bij. Daarna nog eens tussen de 20.000 en 33.000. De uitbreiding komt in Warande, in de bestaande stad en aan de kust.

Almere:

Tot 2030 krijgt Almere er 24.500 woningen bij. Die zijn al gepland, onder meer in Oosterwold. Daarna wordt gebouwd in Almere Pampus en wordt de stad verder verstedelijkt, met zo’n 30.000 woningen

Zeewolde:

In de Polderwijk zitten er 1100 woningen in de planning. Daarna is Oosterwold aan de kant van Zeewolde aan de beurt met 9000 woningen.

Dronten:

In Dronten is al besloten in de komende periode 2500 woningen te bouwen. Daarna komen er wellicht tussen de 2500 en 7500 bij. Het centrum, het Hanzekwartier, Dronten West en ook de Graafschap in Biddinghuizen en Swifterbant-Zuid zijn in de picture voor de woningbouw.

Noordoostpolder en Urk:

Het besluit om 1600 woningen in Noordoostpolder te bouwen is al gevallen. Komt de Lelylijn er, dan komen er 8000 bij. Er wordt dan vooral gebouwd in Emmeloord.
Als kleinste gemeente van de provincie timmert Urk ook hard aan de weg. Al was het maar om de groeiende eigen bevolking te kunnen huisvesten. 1100 woningen komen er tot 2030 in de Zeeheldenwijk. Daarna nog eens 2400.

Volgens gedeputeerde De Reus is Den Haag heel blij met het initiatief. "Dit is een provincie die wil, horen we daar", aldus De Reus. "De Tweede Kamer heeft geregeld een hoorzitting over de woningen en bouwen. En Flevoland is daar als provincie altijd bij uitgenodigd. Onze programmamanager die de routekaart maakt, zit daar dus bij. Want in Den Haag zien ze ook dat het in Flevoland kan. Dat wij een maakbare provincie met pioniersgeest zijn die de uitdaging oppakt".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel