'Burgemeester Gorter schaadt de journalistiek'

ZEEWOLDE • Di 14 december 2021 | 13:32 • Dinsdag 14 december 2021 | 13:32

Uitspraken van burgemeester Gorter van Zeewolde over 'de media' hebben voor ophef gezorgd. De burgemeester had zware kritiek op de manier waarop geschreven wordt over het datacenter van Meta. Mensen worden volgens Gorter op het verkeerde been gezet door 'fake nieuws' in 'de Fabeltjeskrant'.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, vindt de uitspraken van Gorter 'ronduit alarmerend'. "De hele journalistiek wordt weggezet als ongeloofwaardig en dat is schadelijk. Zeker nu er al veel agressiviteit is tegen de pers." Hij vindt dat de burgemeester het sentiment voedt dat de journalistiek niet geloofwaardig zou zijn. "Als iets niet klopt in een artikel, noem dat dan. Nu is het gewoon om je heen slaan. Dit is heel beschadigend voor de journalistiek", zegt Bruning.

NRC-journaliste weerspreekt Gorter
Hoewel burgemeester Gorter niet een specifieke krant of nieuwsorganisatie noemt, zegt NRC-journaliste Carola Houtekamer op Twitter dat ze denkt dat het over die krant gaat. Ze weerlegt de kritiek van Gorter en geeft aan dat telkens wederhoor is gehaald bij alle betrokken partijen.

'Fundament democratie aangetast'
Prof. dr. Irene Costera Meijer, hoogleraar journalistiekwetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is ook erg geschrokken van de uitspraken van Gorter. Hij zaagt aan de fundamenten van de democratie, vindt zij. "Dit kan echt niet. Daarmee diskwalificeer je niet alleen het artikel, maar ook de hele krant en de hele kwaliteitsjournalistiek. Dit type uitspraken zijn ondermijnend voor het goed functioneren van de democratie." Je hoort te strijden voor een vrije pers, en je kunt nooit 'de media' de schuld geven, stelt Meijer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel