Inwoners NOP gooiden vorig jaar meeste huisvuil weg

FLEVOLAND • Zo 19 december 2021 | 13:37 • Zondag 19 december 2021 | 13:37

Van alle Flevolanders gooiden inwoners van Noordoostpolder vorig jaar het meeste huisafval weg. Het gaat per inwoner om 683 kilo aan afval, blijkt uit cijfers van het CBS. Urkers zorgden in Flevoland voor de minste hoeveelheid afval, met gemiddeld 392 kilo per inwoner.

Gemiddeld gooiden Flevolanders vorig jaar 533 kilo aan huishoudelijk afval weg. In alle Flevolandse gemeenten is sprake van een stijging ten opzichte van 2019. Het CBS denkt dat dit onder meer te wijten is aan corona. Omdat veel mensen thuis zaten, werden er bijvoorbeeld meer pakketjes besteld. Hierdoor werd er meer karton en verpakkingsmateriaal weggegooid.

Landelijk gooiden mensen vorig jaar gemiddeld 524 kilo huisvuil per persoon weg. Ook dat is een stijging, want in 2019 ging het nog om ruim 490 kilo. Het CBS merkt op dat in niet-stedelijke gemeenten het meeste afval wordt opgehaald. Het gaat dan vooral om meer groente-, fruit- en tuinafval (gft). Dit is ook het geval in Noordoostpolder en Dronten. In Almere en Urk wordt aanzienlijk minder gft-afval ingezameld.

Op Schiermonnikoog en in de Zeeuwse gemeenten Sluis, Veere, Reimerswaal en Noord-Beveland wordt met afstand het meeste huisvuil ingezameld. Dat heeft vooral te maken met het aantal toeristen dat die gemeenten bezoekt: zij produceren wel afval, maar tellen niet mee als inwoner. Daardoor valt de afvalberekening nadeliger uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel