'Zonnepanelen langs A6 moeten op dijktalud komen'

SWIFTERBANT • Wo 22 december 2021 | 11:42 • Woensdag 22 december 2021 | 11:42

Rijkswaterstaat heeft het onderzoek naar de mogelijkheden voor zonnepanelen langs de A6 afgerond. Op het grondgebied van de gemeente Dronten is gekozen voor panelen op het dijktalud langs de snelweg bij Swifterbant.

In het project 'A6 zon Lelystad Dronten' werkt Rijkswaterstaat samen met onder andere de gemeente Dronten. De verkenning is recentelijk afgerond met de publicatie van een rapport. Daarin meldt de projectgroep - met overheden, overheidsorganisaties en netbeheerder Liander - dat ze wil aanhaken bij het project van waterschap Zuiderzeeland om de IJsselmeerdijk te versterken.

Talud van de dijk
Op het gedeelte van de A6 langs de IJsselmeerdijk zijn de bermen volgens de projectgroep te smal voor zonnepanelen. "Door echter aan te haken bij het dijkversterkingstraject kunnen de mogelijkheden worden onderzocht om het lint van zonnepanelen door te trekken op het talud van de dijk."

De zonnepanelen mogen volgens het rapport niet overheersen: "Als uitgangspunt wordt aangehouden dat de dijk ook een grote landschappelijke kwaliteit heeft, en dat de IJsselmeerdijk haar uitstraling als groene landschappelijke lijn behoudt." Ook mogen de zonnepanelen langs de snelweg geen belemmering vormen van de beleving van de Swifterbantcultuur.

Bocht accentueren
De plannenmakers kiezen ervoor om de buitenbocht in te richten met zonnepanelen, waardoor deze bocht wordt geaccentueerd. De panelen komen in het ondertalud van de IJsselmeerdijk: "Ze volgen ongeveer de hellingshoek van de dijk. Het is wenselijk om de panelen niet als afzonderlijke rijen te zien vanaf de weg, maar als een aaneengesloten vloeiend geheel."

"Halverwege de dijk ligt een beheerspad. Door dit vrij te houden van panelen en de kruin van de dijk groen te houden ontstaat een aantrekkelijk beeld van een energiedijk, met een groene landschappelijke kruin. Het groen steekt boven de panelen uit."

Ketelbrug
De omgeving van de Ketelbrug en de afslag naar Swifterbant blijven in de nu gepresenteerde plannen vrij van zonnepanelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel