Kerk pakt uit met online voorstelling tijdens kerstavond

LELYSTAD • Vr 24 december 2021 | 6:16 • Vrijdag 24 december 2021 | 6:16

Kerken in Flevoland houden veelal de deuren gesloten voor bezoekers tijdens het kerstfeest. Door het coronavirus en de afgekondigde lockdown wordt vooral overgeschakeld op digitale diensten. Zo proberen kerkbesturen alsnog de kerstgedachte over te brengen nu de fysieke bijeenkomsten vervallen.

Evangelische kerk De Pijler is één van de kerken die uitpakt tijdens kerstnachtdienst. Donderdagvond vond de generale repetitie plaats van het 'kerstnachtevent' dat tijdens kerstavond om zeven uur, negen uur en elf uur, live wordt gespeeld en uitgezonden via internet.

"Ik vind het heel tof om het goede kerstnieuws te vertellen met funky eigentijdse liedjes," zegt zangeres Willeke Brouwer vlak voor de repetitie. Voor toetsenist en zanger Thijs Geschiere, is het toch wel even wennen, spelen voor een lege zaal. "Normaal krijg je heel veel respons vanuit de zaal."

Het thema van de viering is 'Next Chapter'. In de zaal is gewerkt aan een boek van 6 bij 4 meter groot waar bijbelteksten en animaties op worden geprojecteerd. Daarnaast wordt er gedanst en vertelt de dominee Erwin Kok het kerstverhaal. "Hopelijk horen mensen ook iets wat ze nog niet wisten." Wat hij bedoelt, verklapt hij niet.

De Pijler heeft zeven camera's beschikbaar die de voorstelling vast moet leggen. Erwin Pfeiffer, producer van het evenement: "Normaal gesproken zitten hier ruim drieduizend man. Die komen nu niet dus moet je ze verleiden om naar de uitzending te kijken."

Kerstfilm
Vorig jaar organiseerde De Pijler samen met Gereformeerde Kerk Het Anker in Lelystad een gezamenlijke kerstfilm. Ook toen kon het avondvullende kerstprogramma niet doorgaan vanwege het coronavirus. Tijdens de film werd een wandeling in Lelystad in beeld gebracht, waarbij onder meer een kinderkoortje kerstliederen zong over de geboorte van het kindje Jezus.

Wat doen andere kerken?
De Pijler is niet de enige kerk in Flevoland die overstapt op online vieringen, blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. Meerdere kerken houden zeker tot 14 januari, de voorlopige einddatum van de lockdown, geen fysieke bijeenkomsten in hun gebouw. "Als kerken hebben we ook een rol te spelen, en we nemen actief onze verantwoordelijkheid, naast en samen met de rest van de samenleving", meldt de Ichthus Kerk in Dronten bijvoorbeeld.

Kerkverband Gereformeerde Gemeenten, met onder meer de Sionkerk op Urk, de Moriakerk in Emmeloord en de Bethelkerk in Lelystad laat weten de vrijheid bij de kerkenraden te leggen. Het advies is wel om kerkelijke bijeenkomsten zoveel mogelijk digitaal te organiseren, maar het kerkverband merkt daarbij wel op dat de 'plaatselijke situatie heel verschillend is'. Daarbij wordt gedacht aan omvang van het kerkgebouw, de ventilatiemogelijkheden en de 'lokale context'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel