Lelystad test duurzame verkeersborden van bioplastic en plantenvezels

LELYSTAD • Vr 24 december 2021 | 13:33 • Vrijdag 24 december 2021 | 13:33

In de gemeente Lelystad kan je verkeersborden tegenkomen die 100 procent plantaardig zijn. De gemeente wil meer verduurzamen door milieuvriendelijke materialen te gebruiken in de openbare ruimte, waardoor de CO2 voetafdruk van de gemeente wordt verlaagd. Daarom test de gemeente dit soort nieuwe verkeersborden.

Wethouder Luc Baaten: "Deze zeer innovatieve verkeersborden worden gemaakt van een biobased kunststof die 100 procent plantaardig is en deels bestaat uit plantenvezels. Ze kunnen aan het eind van hun levensduur dan ook volledig worden gerecycled. Dit is een kans om de openbare ruimte duurzamer en meer circulair te kunnen maken. En op deze manier dragen wij bij aan de Nederlandse klimaatdoelen."

Bioplastic verkeersborden kunnen van plantenvezels van bijvoorbeeld suikerriet of reuzenberenklauw gemaakt worden. De gemeente Lelystad is door het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) gevraagd om een paar van deze borden op levensduur en kwaliteit te testen. Na een eerste praktijktest van twee borden is dit zo goed bevallen dat de gemeente nog veertig borden aanschaft om deze voor langere tijd uit te proberen. Mocht dit een succes zijn dan kijkt de gemeente of ze vaker kunnen worden toegepast in de stad.

Borden met vezels van Lelystadse reuzenberenklauw
Het verkeersbord komt voort uit een een samenwerking van de gemeente Almere, de provincie Flevoland en diverse andere ketenpartners; samen het Grondstoffen Collectief Almere. Het bord is gemaakt van 10 procent reuzenberenklauwvezels en kunststof gemaakt van plastic afval uit de eigen regio. Lelystad heeft besloten om volgend jaar ook gemaaide berenklauwen te leveren aan het GCA. Mogelijk zie je in de toekomst in Lelystad dan ook biobased borden, deels gemaakt van de eigen reuzenberenklauw.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel