Inspectie: 'acute veiligheidsrisico's' bij Flevostate

FLEVOLAND • Wo 29 december 2021 | 16:24 • Woensdag 29 december 2021 | 16:24

Jeugdzorginstelling Flevostate, met vestigingen in Almere en Emmeloord, moet zo snel mogelijk de zorgverlening verbeteren omdat er sprake is van 'acute veiligheidsrisico's'. Dat staat in een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat woensdag is gepubliceerd. De situatie op de locatie aan de Meldestraat in Emmeloord was dermate erg dat alle minderjarigen daar zijn overgeplaatst.

In de instelling werden volgens de inspectie jeugdigen, tegen de regels in, stevig vastgegrepen. Ook is meubilair kapot en zat er bloed aan de muur. De IGJ geeft de zorginstelling nu een zogeheten 'aanwijzing'. Als de zorg niet binnen vier maanden verbetert, kan de inspectie Flevostate boetes geven of cliënten gedwongen naar een andere instelling overplaatsen. De inspectie legt jaarlijks 1 à 2 aanwijzingen aan jeugdinstellingen op.

Vooral locatie Emmeloord sprong eruit
De inspectie heeft de instelling al langer in het vizier. Flevostate beloofde beterschap, maar kwam die niet na. In het rapport staat dat de inspectie 'uit verschillende bronnen zorgelijke meldingen en signalen' bleef ontvangen, waarna het in september en oktober onaangekondigd locaties van Flevostate in Emmeloord en Zuidlaren bezocht. Vooral de situatie in de locatie van de zorginstelling aan de Meldestraat in Emmeloord was bedroevend. In de voormalige Moria-kerk hingen de deuren los in de sponningen, was de meisjesbadkamer ontoegankelijk omdat de klink weg was en in een van de slaapkamers zat bloed aan de muur.

Inspecteurs zagen dat de televisie in de 'chillruimte' kapot was en dat minderjarigen zich konden bezeren aan de scherpe randen van het gat in het apparaat. Er waren slaapkamers zonder ramen en goede ventilatie en beddengoed ontbrak. "Het pand is verwaarloosd, vies en op diverse punten fysiek onveilig voor de jeugdigen", concluderen de inspecteurs.

De locatie van Flevostate in Emmeloord (foto: Google Streetview).

Wat is er mis met 'stevig vastgrijpen'?
Volgens de inspectie pakken de medewerkers van Flevostate minderjarigen te vaak vast. Zulke vrijheidsbeperkende maatregelen mogen medewerkers alleen bij hoge uitzondering toepassen, maar daar waren de medewerkers niet van op de hoogte, schrijven de inspecteurs. De inspectie zag dat er in ruim een maand 60 incidentenmeldingen werden gedaan. Hierbij zaten veel incidenten waarbij een vrijheidsbeperkende maatregel op jeugdigen is toegepast. Eén minderjarige vertelde aan inspecteurs dat dit vasthouden pijnlijk was.

Daarnaast merken de inspecteurs op dat de bestuurder van Flevostate hen niet juist heeft geïnformeerd. Niet alleen had de bestuurder gezegd dat er sprake was van een 'net en schoon leefklimaat', ook had hij 'verschoonde rapportages' over geweldsincidenten naar de inspectie gestuurd. Alle meldingen over twee minderjarigen die veel incidenten plegen had de bestuurder weggelaten. "De bestuurder was van oordeel dat dit geen recht deed aan de actuele situatie bij Flevostate", zo staat in het rapport. De inspecteurs kregen daardoor rapporten van Flevostate waarin het aantal incidenten leek te dalen. Medewerkers zeiden daarentegen tegen de inspecteurs dat ze de kans op nieuwe ernstige geweldsincidenten als hoog inschatten.

Hoe reageert Flevostate?
Directeur Hunsel van Flevostate laat weten dat de jeugdzorginstelling zich niet volledig kan vinden in sommige observaties en de conclusies van het rapport. Volgens de directeur had de instelling al eerder dit jaar besloten om de locatie aan de Meldestraat te sluiten. Er is sindsdien niet meer geïnvesteerd in de staat van het pand. Tegelijkertijd schrijft Hunsel dat Flevostate niet wegloopt voor haar verantwoordelijkheid, de instelling neemt de kritiek ter harte en voert een verbeterplan uit.

De inspectie houdt de situatie bij Flevostate in de gaten en oordeelt binnen vier maanden of meer maatregelen nodig zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel