Bewoners Ketelhaven niet meer welkom bij milieustraat

DRONTEN • Do 30 december 2021 | 14:32 • Donderdag 30 december 2021 | 14:32

De gemeente Dronten heeft de inwoners van Ketelhaven vlak voor de kerst via een brief laten weten dat ze vanaf 1 januari geen gebruik meer mogen maken van de milieustraat in Dronten. Ketelhaven bestaat uit een aantal huizen, twee jachthavens, een villapark en een bungalowpark. Volgens de brief van de gemeente is het afval van de Ketelhaven-bewoners wettelijk gezien bedrijfsafval. "En de milieustraat beschikt niet over een vergunning voor de acceptatie van bedrijfsafval."

Bestuurslid Albert Bosma van de Vereniging van Eigenaren (VvE) Ketelhaven snapt er niets van: "Waar moeten we nu met een oud matras of met ons chemisch afval naartoe?" Hij heeft er moeite mee dat afval van Ketelhaven wordt gezien als bedrijfsafval. "Wij zijn natuurlijk niet allemaal bedrijven. Bij een recreatiepark ligt dat anders. Daar heb je een ondernemer die standplaatsen verhuurt en dan heb je het inderdaad over een bedrijf."

Het bestuurslid legt uit dat Ketelhaven vroeger een recreatiepark was, maar dat het al jarenlang een definitieve woonbestemming heeft. Het betekent dat de bewoners dezelfde rechten en plichten hebben als andere inwoners: "Wij betalen ook netjes belasting aan de gemeente Dronten."

Geen afvalstoffenheffing
Wel regelt Ketelhaven nog steeds de eigen afvalinzameling en de bewoners betalen dan ook geen afvalstoffenheffing. Dat is een erfenis uit het verleden. Het buurtschap heeft daarvoor een contract met de firma Renewi. Ze zijn tot nu toe wel altijd welkom geweest op de milieustraat. Omdat ze geen afvalstoffenheffing betalen, moeten ze daar voor iedere kuub afval betalen. En dat vindt de VvE redelijk.

Waarom de gemeente die afspraak nu eenzijdig en zonder overleg opzegt, is de VvE volstrekt onduidelijk. Mogelijk ziet de gemeente het nog steeds als recreatiewoningen, want in haar brief spreekt de gemeente over ‘(recreatie)woningen’. Ook vindt de VvE niet dat je zoiets een week van tevoren kunt meedelen.

Vragen aan wethouder
D66 heeft vragen over de gang van zaken gesteld aan verantwoordelijk wethouder Gerrit Jan Veldhoen. "Inwoners zijn overvallen door dit besluit", schrijft raadslid Rob van der Schans.

De VvE heeft inmiddels een afspraak om met wethouder Veldhoen te praten, in de derde week van januari. Maar pas na een e-mail aan de burgemeester kreeg het bestuur een excuus. Daarin staat dat de bewoners tot het gesprek met de wethouder bij de milieustraat terecht kunnen.

'Te gek voor woorden'
Het VvE-bestuur wil dat de bewoners van Ketelhaven ook na de jaarwisseling welkom zijn op de milieustraat. Bosma ziet daarvoor genoeg mogelijkheden. Hij noemt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de bewoners tegen betaling een afvalpas te geven: "Wij zijn echt wel voor rede vatbaar." De vlak voor kerst verstuurde brief van de gemeente moet echter van tafel: "Want dat is te gek voor woorden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel