Drie hangbuikzwijntjes nog steeds voortvluchtig in Kuinderbos

BANT • Di 4 januari 2022 | 21:23 • Dinsdag 4 januari 2022 | 21:23

Drie hangbuikzwijntjes die gedumpt zijn in het Kuinderbos bij Bant zijn nog steeds op de vlucht. Afgelopen weekend werden vier biggetjes meerdere keren gezien in het bos, maar ook op de weg. Boswachter Harco Bergman ging daarop samen met vrijwilligers van de Dierenambulance Witte Gerrit het bos in. Ze wisten er zondag één te vangen. De drie overgebleven hangbuikzwijntjes bleken te snel.

Bergman gaat niet meer achter de biggetjes aan rennen om ze te vangen. De nieuwe strategie is het strooien van maïs op de bospaden. "Daar zijn ze verzot op en we hebben een vangsysteem gebouwd met een trechter waar ze dan in gedreven worden. We hopen ze op die manier te vangen."

"Ze zijn sneller dan Nelli Cooman op de honderd meter", vertelt boswachter Harco Bergman. "En als je ze dan bijna ingehaald hebt dan kruipen ze onder een struik of een bos takken. Daar ben je als mens niet zo goed te voet."

Ondanks dat het allemaal onschuldig lijkt, is Bergman niet blij dat de dieren zijn achtergelaten. "Ze zijn gedumpt en nu zitten wij met het probleem opgezadeld." Het vangen van de biggetjes neemt namelijk kostbare tijd in beslag. "Het is nu planttijd en ik wil bos aanplanten. Maar dit vraagt nu de aandacht en dat is vervelend."

Bergman benadrukt dat het belangrijk is om de hangbuikzwijntjes te vangen. "Ze kunnen ziektes met zich meedragen en bijvoorbeeld reeën kunnen daar ziek van worden. Ze richten schade aan de natuur aan en zijn een gevaar voor het verkeer."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel