Staatsbosbeheer: mogelijk vogelgriep in Oostvaardersplassen, blijf uit de buurt van dode dieren

FLEVOLAND • Do 6 januari 2022 | 23:19 • Donderdag 6 januari 2022 | 23:19

Staatsbosbeheer houdt er serieus rekening mee dat er vogelgriep heerst in de Oostvaardersplassen. De natuurorganisatie waarschuwt bezoekers van het natuurgebied door middel van pamfletten om bij dieren uit de buurt te blijven en dode of verzwakte dieren te laten liggen.

Volgens boswachter Hans-Erik Kuypers is een aantal dode watervogels in de Oostvaardersplassen aangetroffen waarvan de doodsoorzaak niet duidelijk is. De vogels worden momenteel in Lelystad onderzocht. Staatsbosbeheer hoopt maandag die resultaten te ontvangen. Naast de dode dieren valt het ook op dat verschillende ganzen anders gedrag vertonen. Normaal blijven ganzen in grote groepen, maar nu zijn er ook eenlingen te zien, die niet opvliegen als één van de boswachters nadert. Dat wijst volgens Kuypers op verzwakking en een mogelijke besmetting met de vogelgriep.

Hij raadt de eigenaren van honden aan om hun huisdieren aan de lijn te houden. De viervoeters kunnen volgens hem ernstig ziek worden als ze in aanraking komen met dieren die vogelgriep hebben. De dode vogels zijn overigens alleen nog gevonden in het gebied dat dat niet voor bezoekers toegankelijk is. De risico's in de publiekstoegankelijke gebieden worden daarom uit voorzorg met borden aangegeven. Mocht blijken dat de dode vogels geen vogelgriep onder de leden hebben gehad, dan worden de waarschuwingen weer opgeheven.

Eind oktober en begin november werd op drie pluimveebedrijven in Zeewolde vogelgriep geconstateerd. De dieren werden vervolgens geruimd. In een gebied van tien kilometer rondom de besmette bedrijven werden maatregelen getroffen. Zo werd er een vervoersverbod ingesteld en was het verboden om in het gebied te jagen als dat watervogels deed schrikken. Deze maatregelen zijn inmiddels opgeheven. Dat jachtverbod gold toen niet in de Oostvaardersplassen. Daar mochten grote grazers wel worden afgeschoten, zolang de watervogels niet werden verstoord. Faunabeheerders gebruikten daarom dempers en er werd alleen gejaagd op droge delen, waar minder watervogels voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel