Opknapbeurt bruggen en sluizen paar maanden vertraagd

FLEVOLAND • Di 11 januari 2022 | 14:18 • Dinsdag 11 januari 2022 | 14:18

De opknapbeurt van bruggen en sluizen in Flevoland loopt een paar maanden vertraging op. Dat meldt de provincie. Vanwege de coronapandemie kunnen onderdelen voor de verschillende objecten niet op tijd geleverd worden. Het gaat onder meer om elektronica voor de bediening op afstand. Werkzaamheden moeten daardoor soms ook noodgedwongen in fases plaatsvinden.

Begin 2020 is gestart met de restauratie van in totaal elf sluizen en dertien bruggen. De Urkersluis en de Arie de Witbrug op Urk waren in dat jaar als eerste aan de beurt. Vorig jaar werd onder meer de Tollebekerbrug bij Tollebeek opgeknapt. Momenteel is de provincie halverwege met het opknappen van de bruggen en sluizen. "Het opknappen zou 31 maart 2023 klaar moeten zijn, maar het loopt misschien met maximaal 10 weken uit", zegt projectleider Bart Jansen.

Sluisdeuren in Kraggenburg
Dinsdag zijn er bij de Voorstersluis in Kraggenburg twee grote sluisdeuren weggetakeld. De deuren gaan naar Kampen, waar ze zullen worden opgeknapt. Ze zijn 75 jaar oud en volgens de provincie dringend aan restauratie toe. De grote sluisdeuren komen op 11 februari terug. Vervolgens worden de kleine sluisdeuren aan de kant van het Kadoelermeer uit de sluis getakeld om te worden gerestaureerd.

Centrale bediening
Sinds 2014 worden alle objecten centraal bediend vanuit het provinciehuis in Lelystad. De apparatuur waarmee dat gebeurde was aanvankelijk bij alle bruggen en sluizen anders. Bij de grote opknapbeurt krijgen alle bruggen en sluizen nu hetzelfde bediensysteem. Daardoor wordt het bedienen volgens de provincie makkelijker en veiliger. Ook zouden storingen sneller moeten kunnen worden opgelost.

De provincie probeert de hinder voor verkeer en scheepvaart tijdens de werkzaamheden aan bruggen en sluizen te beperken. Zo wordt er per polder op maximaal één plek tegelijk gewerkt. Ook worden sommige werkzaamheden bewust buiten het recreatieseizoen uitgevoerd, om scheepvaartverkeer niet te hinderen.

Verkeer dat gebruik maakt van de Repelweg tussen Kraggenburg en Vollenhove krijgt later tijdelijk te maken met een flinke omleiding. Dat komt doordat dan bij de Voorstersluis ook het dek van de burg wordt aangepakt. Dat gebeurt in de tweede fase van de werkzaamheden, in april en mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel