Agent vrijgesproken van mishandeling tijdens aanhouding 

DRONTEN • Wo 12 januari 2022 | 14:36 • Woensdag 12 januari 2022 | 14:36

Een 31-jarige politieagent uit Dronten is woensdag vrijgesproken van een mishandeling tijdens een aanhouding in Hilversum. De agent probeerde in april 2020 een man aan te houden, maar die verzette zich. Daarom gaf de agent hem een trap tegen zijn billen en een knietje tegen zijn bovenbeen. De rechtbank vindt dat de agent hier niet voor gestraft hoeft te worden.

Tijdens de rechtszaak verklaarde de agent dat hij geen andere manier zag om de verdachte aan te houden. In eerste instantie werd de man langs de kant van de weg gezet, omdat hij met drie anderen in de auto zat. Vanwege de coronamaatregelen was dat niet toegestaan. Omdat de verdachte zich provocerend gedroeg en de agent twee keer uitschold, werd hij aangehouden.

Omdat de man niet meewerkte besloot de agent peperspray te gebruiken en hem te dwingen om op zijn knieën te zitten. Hij weigerde dit te doen en daarom gaf de agent hem een trap en een knie tegen zijn bovenbeen. Omdat de agent pepperspray gebruikte wilde hij de verdachte niet fysiek op de grond leggen, want dan zou hij zelf ook last kunnen krijgen van het middel. Ook was de agent bang om met corona besmet te raken, zei hij op de zitting.

Uit camerabeelden van de aanhouding blijkt dat de man weinig tijd kreeg om aan de opdracht te voldoen. Na het gebruik van de pepperspray volgden een trap en een knietje elkaar snel op. De rechter is terughoudend bij het beoordelen van dit soort situaties waarin de politie moet optreden in stressvolle situaties. Volgens de rechter heeft de agent niet disproportioneel gehandeld, "hoewel het tegen de randen aan schuurt". Daarom sprak de rechter hem vrij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel