Lichten op windmolens gaan voorlopig niet uit

ZEEWOLDE • Do 13 januari 2022 | 10:58 • Donderdag 13 januari 2022 | 10:58

De rode lampen op de windmolens van Windpark Zeewolde worden voorlopig niet uitgeschakeld. Dat antwoordt de gemeente Zeewolde op vragen van het gemeentebestuur van Bunschoten-Spakenburg. Aan de overkant van het Eemmeer zorgen de flikkerende lampen voor overlast.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Bunschoten-Spakenburg wilde in november vorig jaar, een onderzoek naar hoe de lichthinder beperkt kan worden. De motie werd ingediend door raadslid Henk Bos van de Christelijke Arbeiders Partij. Hij vertelde aan RTV Utrecht klaar te zijn met de flikkerende lampjes.

Nieuwe situatie
De gemeente Zeewolde zegt in een brief dat er sprake is van een nieuwe situatie met hoge windmolens. Daarom is het nodig om de verlichting maximaal te laten branden. Mogelijk wordt de verlichting na enige tijd wel beperkt. De gemeente noemt als voorbeeld Windpark Prinses Alexia, ook tegenover de gemeente Bunschoten-Spakenburg. "Daar waren aanvankelijk ook alle 36 turbines uitgelicht. Later, na het doorlopen van een aantal proeven qua verlichting, is voor een versoberende variant gekozen", staat te lezen in de brief aan het gemeentebestuur van Bunschoten-Spakenburg.

Transponderdetectie
Verder zegt de gemeente dat er in de regio vijf windparken nog met elkaar overleggen over de aanschaf van transponderdetectie: een techniek waardoor de lampjes uitblijven maar automatisch gaan branden wanneer er een vliegtuig nadert.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel