Protest en blijdschap na versoepelen coronamaatregelen

FLEVOLAND • Za 15 januari 2022 | 17:46 • Zaterdag 15 januari 2022 | 17:46

Verschillende horecaondernemers openden zaterdag de deuren voor het publiek. Ze wilden daarmee demonstreren tegen de voortdurende gedwongen sluiting van de horeca. Eén van de ondernemers die opende was 't Voorhuys in Emmeloord. Eigenaar Twan Hakvoort vindt de verlenging van de lockdown voor zijn sector onbegrijpelijk.

"Kijk, die eerste lockdown snapte ik. Er komt een olietanker op het land af en dan moet je iets", zegt Hakvoort. "Maar nu? Alles in alle landen om ons heen mag open en wij niet. Ik snap het niet meer."

Klant weet horeca snel weer te vinden
De klanten maken dankbaar gebruik van de actie. "Ik heb hier echt naar verlangd", zegt een bezoeker. Ze geniet, samen met een vriendin van koffie en gebak. "In de winkels kun je weer terecht maar ik mag daarna niet even hier naartoe. Ik vind het nergens op slaan." Een meneer even verderop drinkt een kop chocolademelk. "Wij zijn het enige land dat de boel gesloten houdt. Dat kan niet." Hij kan het zich niet voorstellen dat er handhavers komen om de eigenaar een boete op te leggen. "Het wordt overal gedoogd, dus hier ook."

De Flevolandse burgemeesters hebben gisteren een gezamenlijke verklaring naar het kabinet gestuurd met de oproep de horeca, de evenementensector en de culturele sector zo snel mogelijk weer te openen. Voor Hakvoort voelt dat als een steuntje in de rug. "Die burgemeesters staan op dit moment dichterbij de samenleving dan de heren in Den Haag. Zij hebben die gesprekken met ons en zij voelen onze pijn echt." Hakvoort benadrukt dat de opening éénmalig is. "Het gaat niet om omzet draaien, het gaat om het statement. Morgen zijn we weer dicht."

Protestactie provinciebreed
De actie om de horeca als vorm van demonstratie te openen werd provinciebreed opgepakt. In Almere deed Yolanda van Leeuwen van café Het Steegje het terras open. "We zijn open maar ook weer niet, er komen geen klanten binnen en we hebben vandaag niet het volledige aanbod." Ze heeft de opening van het café bij de gemeente aangemeld als demonstratie. "Het is niet meer uit te leggen. Ik stond net in een winkel hier in de buurt. Mensen mogen daar boven op elkaar staan maar wij mogen niks. Het voelt als heel onterecht."

Van Yolanda van Leeuwen mag de horeca direct weer open, volgens haar is de sector de ruggengraat van de lol in het leven. "Ik krijg hier klanten van in de negentig. Dit is hun enige uitje. Die komen hier voor een jonkie, ze ontmoeten hier hun bekenden en ze bloeien helemaal op. Dat is nu weg. Die mensen zitten alleen nog maar thuis. De gezelligheid van de horeca hoort bij het leven, daar moet het kabinet eens rekening mee houden."

Blijdschap bij sportscholen en winkels
Winkels mochten vanaf zaterdag wel weer tot 17.00 uur de deuren openen. De klanten moeten 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen en er mag maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Dat geldt ook voor kappers, nagelstudio's en andere contactberoepen.

Ook de sportscholen mochten weer open. "We mogen best veel", zegt Simon Apperloo van sport- en gezondheidscentrum CivitsaS in Marknesse. "We mogen weergroepslessen geven, we mogen weer fitness aanbieden, circuittrainingen. Ook de kleedkamers en douches mogen gebuikt worden", vertelt hij. "Het grootste is eigenlijk, we moeten anderhalf meter afstand houden."

Hij wil niet bezig zijn met een nieuwe lockdown en heeft vooral hoop. "We kunnen natuurlijk bezig blijven met wanneer gaan we weer dicht, maar laten we vooral genieten van de momenten dat we weer open zijn."

Hij merkt dat zijn bezoekers blij zijn dat ze weer kunnen sporten, die gebruiken het volgens hem echt als uitlaatklep. "Verschillende mensen noemen het echt een uitje van de week, naast de supermarkt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel