Raadsleden ervaren hoge werkdruk en minder werkplezier door corona

FLEVOLAND • Zo 16 januari 2022 | 18:29 • Zondag 16 januari 2022 | 18:29

De werkdruk voor gemeenteraadsleden is hoog. Er is behoefte aan een hogere vergoeding, meer ondersteuning bij het raadswerk en meer scholing. Dat zeggen Flevolandse raadsleden die meededen aan een onderzoek van de NOS en de Nederlandse Vereniging van Raadsleden. Aan het landelijke onderzoek deden ruim 1600 raadsleden mee, onder wie 24 uit Flevoland.

Diane Bergman van D66 Lelystad is gemiddeld zo'n dag per week kwijt aan al het raadswerk. Ze denkt dat met meer ondersteuning vanuit ambtenaren, meer raadsleden en een betere besluitvorming het raadswerk makkelijker te behappen is. Bergman: "Een betere besluitvorming is heel ingewikkeld, dat snap ik. Dan gaat het over waar gaat de raad besluiten over nemen en welke informatie krijgt de raad dan aangereikt om die beslissingen te kunnen nemen."

Jasper van Os van VVD Noordoostpolder erkent dat de werkdruk hoog is. Wel vindt hij dat er voldoende opties zijn voor hulp. "Als ik naar de situatie kijk, hebben wij een griffie waar vijf man werken. Die kan je altijd benaderen. We hebben ook de optie om ambtelijke ondersteuning in te roepen. Volgens mij zijn daar voldoende mogelijkheden voor, maar de raadsleden moeten daar wel van weten."

Corona maakt raadswerk minder leuk
Van Os vindt dat digitaal vergaderen tijdens de coronaperiode afbreuk doet aan het politieke debat. "Het gevoel in debatten is daardoor niet zoals het zou moeten zijn." Ook vindt hij het lastiger om contact te houden met inwoners en ondernemers. "Dat is toch wel heel erg belangrijk. Dat hoort er wel bij. Dat is ook wel één van de onderdelen die het wel leuk maakt."

Daarover zijn eigenlijk alle Flevolandse raadsleden die het onderzoek invulden het wel eens. Corona heeft volgens hen een negatieve invloed gehad op het raadswerk; digitale raadsvergaderingen verlopen minder soepel en doen de onderlinge verhoudingen geen goed. Eén van de raadsleden schrijft zelfs dat corona het raadswerk psychisch zwaarder maakt.

Raadsleden nog steeds bedreigd
Uit de antwoorden van Flevolandse raadsleden blijkt verder dat raadsleden, net als twee jaar geleden, te maken hebben met intimidatie en bedreiging.

Diane Bergman van D66 Lelystad kreeg te maken met boze burgers naar aanleiding van een discussie over woningbouw in de stad. Die dreigden haar in het gezicht te spugen. "Dat is heel bedreigend", vertelt Bergman. "Op dat moment schrik je daar van. Je zit dan hoog in je adrenaline."

D66-raadslid Wenda Westerhuis uit Zeewolde zette ook een vinkje bij de vraag of ze deze raadsperiode te maken heeft gehad met bedreiging of geweld. In een toelichting noemde ze de druk die ze ervoer, toen de gemeenteraad een besluit moest nemen over de komst van een groot datacentrum van Meta. In een gesprek met Omroep Flevoland benadrukt Westerhuis maandag dat ze bij het invullen van de enquête vooral terugdacht aan de tegenstanders die op de dag van het besluit op de been waren bij het gemeentehuis en aan de korte bezetting daarvan. Wenda vond dit best bedreigend, maar ze zegt nooit persoonlijk onder druk te zijn gezet. Haar besluit in de raadsvergadering is er volgens haar dan ook niet door beïnvloed.

Raadsleden die met intimidatie te maken kregen zeggen dat het hun functioneren niet heeft beïnvloed. Toch gaat het ze niet in de koude kleren zitten. "Het voelt als een soort van onrecht. Het is ook niet mijn hobby om die mensen te schaden. We hebben soms ook aan het algemeen belang te denken."

De gemeenteraadsverkiezingen zijn dit jaar op 16 maart. Voor het eind van de maand moeten de kandidatenlijsten worden ingeleverd. Bergman stelt zich dit jaar niet meer verkiesbaar. "Ik heb het dan 12 jaar gedaan. Ik vind gewoon dat er in een raad ook weer nieuw bloed moet komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel