Meerderheid raad stemt voor komst datacenter: 11 voor, 8 tegen

ZEEWOLDE • Do 16 december 2021 | 21:34 • Donderdag 16 december 2021 | 21:34

De meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde heeft donderdagavond voor de bestemmingsplanwijziging voor het Meta-datacenter gestemd. Er stemden 11 raadsleden voor en 8 tegen de komst van de datahallen in Zeewolde. Halverwege de vergadering tekende zich al een meerderheid af, toen PvdA/GroenLinks aangaf voor te stemmen.

De ogen waren op de fractie gericht, omdat woensdag duidelijk werd dat de leden van beide partijen in Zeewolde het advies hadden gegeven om tegen te stemmen. Ook GroenLinks in Provinciale Staten en vier Flevolandse gemeentelijke GroenLinks-fracties deden een oproep om de beslissing uit te stellen. Evenals de landelijke fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer. Een 'nee' van de fractie in Zeewolde had het hele plan kunnen blokkeren. Donderdagavond werd duidelijk dat die desondanks toch achter de plannen blijft staan.

Fractievoorzitter Yvonne van Bruggen van PvdA/GroenLinks tijdens de vergadering: "Onze landelijke fractie is ook kritisch. En dan is makkelijk gezegd. Daar hebben ze ook steken laten vallen. Er had al lang een landelijke visie op datacenters moeten liggen."

Van Bruggen benadrukt nog maar een keer dat ze van mening is dat lokale politici prima kunnen beslissen over het onderwerp. "Raadsleden beslissen zonder last of ruggenspraak. En wij zullen dan ook instemmen met het bestemmingsplan."

Ook de VVD-fractie bleef voor de komst van het datacenter, ondanks kritiek vanuit de Tweede Kamerfractie van de partij. "Lokale autonomie is een groot goed", zei Hendrik Visser namens de liberalen.

Alleen de fracties van de ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde stemden tegen.

Nog geen definitief groen licht
Dat de gemeenteraad van Zeewolde voor wijziging van het bestemmingsplan is, betekent nog niet dat alles al rond is voor Meta. Zo is bijvoorbeeld het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar van een deel van de benodigde grond. En dat heeft eerder aangegeven dat er aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan, voordat die grond verkocht wordt aan de gemeente Zeewolde. Volgens wethouder Egge Jan de Jonge wordt er de komende weken gesproken met het Rijksvastgoedbedrijf over die voorwaarden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel