Burgemeester Zeewolde heeft nog iedere dag spijt van excuses rond datacenter

ZEEWOLDE • Di 9 juli 2024 | 12:36 • Dinsdag 9 juli 2024 | 12:36

Burgemeester Gerrit Jan Gorter noemt het 'doodzonde' dat het datacenter van Meta in Zeewolde niet is doorgegaan. In een interview met vakblad Binnenlands Bestuur vertelt de vertrekkend burgemeester dat het dossier hem nog steeds hoog zit. "Ik ben met verzinsels vals neergezet om de bevolking op het verkeerde been te zetten."

Artikelen van onder andere NRC storen de burgemeester nog steeds. "Ik vermoed dat dat ook de bedoeling was van de krant: het datacentrum mocht er niet komen", vertelt Gorter aan het vakblad.

Gorter liet zich eind 2021 gaan over de manier waarop nieuwsmedia publiceerden over Meta. "Ik ben een burgemeester die staat voor feiten en mijn feiten zijn de juiste feiten", reageerde Gorter bij Omroep Flevoland.

Dat was de reactie van de burgemeester nadat hij berichtgeving van NRC destijds 'Fake News' en de 'Fabeltjeskrant' noemde. Dat zorgde voor flinke kritiek op Gorter. Een dag later bood Gorter excuses aan voor deze uitspraken.

Spijt van excuses
"Ik heb nog iedere dag spijt van mijn excuses", zegt de burgemeester nu in het gesprek met Binnenlands Bestuur. Gorter vertelt dat hij liever een rechtszaak was begonnen en dat hij de excuses aanbood omdat de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur stonden. "Ik moest rust hebben in mijn dorp."

"Ik heb nog iedere dag spijt van mijn excuses"

— Burgemeester Gerrit Jan Gorter, interview in Binnenlands Bestuur

Volgens de burgemeester zijn 'verzinsels' in andere media overgenomen. De gemeenteraad van Zeewolde stemt in 2021 vóór het datacenter, maar uiteindelijk trekt Meta zich toch terug.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 winnen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie met een ruime meerderheid. Dat waren de twee partijen die fel tegen de komst van Meta waren.

Coalitiepartij snapt uitspraken niet
Fractievoorzitter Gerard den Bakker van de ChristenUnie snapt niets van de uitspraken van Gorter. Het deed bij hem de wenkbrauwen fronsen. "Jammer dat het weer opgerakeld wordt."

Hij noemt het opvallend dat Gorter zich zo nadrukkelijk uitlaat en vraagt zich af of de burgemeester het nu anders zou doen.

Over het nut van de uitspraken tast Den Bakker in het duister. Hij vermoedt dat de wethouders wel even met de burgemeester over het interview napraten. Zelf hoeft de fractievoorzitter geen gesprek over de uitspraken. Hij blikt terug op een fijne samenwerking met de Gorter, maar kijkt ook vooruit naar de nieuwe burgemeester.

Fractievoorzitter Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde sluit zich volledig aan bij de reactie van de fractievoorzitter van de ChristenUnie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel