Hoogste rechter zet definitief streep door datacenter op Trekkersveld

ZEEWOLDE • Wo 20 september 2023 | 11:12 • Woensdag 20 september 2023 | 11:12

Er kan geen datacentrum meer komen op bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde. Een bestemmingsplan dat de bouw van zo'n hyperscale datacenter mogelijk maakte, is woensdag vernietigd door de Raad van State. Die oordeelde dat 'onvoldoende vaststaat dat het bestemmingsplan uitvoerbaar is.'

Het moederbedrijf van Facebook, Meta, zette de plannen voor de bouw van een datacentrum in Zeewolde begin vorig jaar al in de ijskast. Maar het bestemmingsplan maakte het nog altijd mogelijk dat er op Trekkersveld een datacentrum kon komen, bijvoorbeeld van een ander bedrijf.

Bezwaarmakers naar Raad van State
Negen organisaties en bezwaarmakers vonden dat die optie ook van tafel moest en stapten daarom naar de Raad van State in Den Haag. Die gaf de gemeente afgelopen juni de gelegenheid om het datacentrum uit het bestemmingsplan te halen en beter te beschrijven wat dit voor de rest van het bedrijventerrein zou betekenen. Door deze aanpassingen zou Zeewolde op de geplande locatie in de toekomst wel een 'gewoon' bedrijventerrein van zo'n 35 hectare kunnen ontwikkelen. De gemeente gaf aan het bestemmingsplan niet te willen wijzigen, zonder dit verder te willen toelichten.

'Raad had twijfel moeten hebben'
De bezwaarmakers waren LTO Noord, Mobilisation for the Environment, Windpark Zeewolde, de Stichting DataTruc en enkele inwoners van Zeewolde. Zij stelden dat de gemeenteraad 'gerede twijfel' had moeten hebben over de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. De gemeente Zeewolde, de provincie en het door Facebook ingehuurde Polder Networks hadden weliswaar een overeenkomst gesloten. Maar de grond was nog van de Staat en het was nog onzeker of die de grond zou willen verkopen.

De Raad van State vindt net als de bezwaarmakers dat de gemeenteraad twijfels had moeten hebben bij de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Omdat de gemeente het bestemmingsplan bovendien niet wilde aanpassen, ziet de Raad van State geen andere mogelijkheid dan het hele bestemmingsplan te vernietigen.

Blijdschap
Susan Schaap van stichting Datatruc Zeewolde zegt blij te zijn met die uitspraak. Ze ziet het als het eind van de strijd tegen het datacenter. 'Meta heeft zelf de stekker eruit getrokken onder het mom dat ze een goede buur willen zijn. Is allemaal fantastisch, maar dan moet er nog wel een beslissing genomen worden. Die is nu definitief en nu is het voor ons klaar.'

Gemeente reageert pas donderdag
De gemeente Zeewolde zegt de uitspraak van de Raad van State eerst goed te willen bestuderen. Pas donderdagmiddag zal wethouder Helmut Hermans een toelichting geven. Wel zegt de gemeente voortvarend aan de slag te gaan met de verdere ontwikkeling van bedrijventerrein Trekkersveld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel