Zeewolde haalt optie voor datacentrum mogelijk uit bestemmingsplan Trekkersveld

ZEEWOLDE • Wo 7 juni 2023 | 9:26 • Woensdag 7 juni 2023 | 9:26

De gemeente Zeewolde gaat binnen zes weken besluiten of het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Trekkersveld wordt aangepast, zodat daar nooit een datacentrum kan komen. Dat bleek dinsdag bij de Raad van State in Den Haag.

Meta, het Amerikaanse moederbedrijf van Facebook, trok bijna een jaar geleden de stekker uit de plannen om in Zeewolde een groot datacentrum te bouwen. Maar omdat het bestemmingsplan dat de komst van het centrum regelde tot nu toe intact is gebleven, zouden er in de toekomst nog steeds datacentra op dezelfde grond mogen worden gebouwd. Negen organisaties en bezwaarmakers vinden dat die optie voor altijd van tafel moet en stapten naar de rechter.

Bij de Raad van State werd dinsdag duidelijk dat de gemeente in actie moet komen. Verandert Zeewolde niets aan het huidige bestemmingsplan, dan zal de Raad van State het plan waarschijnlijk van tafel vegen. Dit zou betekenen dat ook de geplande ontwikkeling van zo'n 35 hectare 'gewoon' bedrijventerrein naast de beoogde plek van het datacentrum niet door kan gaan. Voor de gemeente zou dit een streep door de rekening zijn, want Zeewolde wil Trekkersveld IV ook zonder het datacentrum voor bedrijven beschikbaar maken.

Gemeente kocht alvast stikstofruimte
Tijdens de zitting bleek dat de gemeente de opstelling van de Raad van State wel had verwacht. Om het bestemmingsplan op te kunnen splitsen en de komst van het gewone bedrijventerrein alsnog te laten doorgaan, blijkt Zeewolde onlangs twee agrarische bedrijven aan de Ossenkampweg te hebben opgekocht. Deze weg ligt net ten zuiden van Trekkersveld. Door de aankoop van de boerenbedrijven heeft de gemeente stikstofruimte gekocht. Hierdoor zou het mogelijk zijn om het huidige bestemmingsplan op te splitsen en het bedrijventerrein alsnog mogelijk te maken. Een nieuw onderzoek dat aantoont dat dit mogelijk is, is volgens de gemeente bijna klaar.

Het nieuws over de aankoop van de boerderijen en het positieve onderzoek verraste tijdens de zitting in Den Haag zowel de bezwaarmakers als de Raad van State. Met de komst van het 'gewone' bedrijventerrein hebben de meeste bezwaarmakers geen problemen. Zij waren alleen fel gekant tegen de komst van gigantische datacentra.

De Raad van State beslist halverwege volgende maand of er alsnog een tweede zitting komt. Die komt er alleen als de gemeente het huidige plan aanpast. Verandert Zeewolde niks aan het bestemmingsplan, dan doet de Raad van State direct uitspraak en zal het plan van tafel worden geveegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel