Leefbaar Zeewolde, tegenstander van datacenter, haalt absolute meerderheid

ZEEWOLDE • Do 17 maart 2022 | 1:04 • Donderdag 17 maart 2022 | 1:04

Leefbaar Zeewolde is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij verdubbelt van vijf naar tien zetels en is daarmee veruit de grootste. De ChristenUnie stijgt van drie naar vier zetels en Actief Zeewolde krijgt één zetel in de gemeenteraad.

In Zeewolde woedt een discussie over een gepland datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta. Het centrum is omstreden vanwege onder meer twijfels over de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst ervan. In december stemde een meerderheid van de gemeenteraad voor de komst van het centrum. Elf van de negentien raadsleden stemden voor de wijziging van het bestemmingsplan voor de beoogde locatie. Tegenstanders waren ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde. Samen hadden die partijen toen 8 zetels, maar nu 14.

Lijsttrekker Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde zegt dat het datacenter zeker van invloed is geweest op de verkiezingsuitslag, maar hij denkt ook dat het thema 'woningbouw in het bos' belangrijk is geweest. De partij is daar op tegen.

Gezien de uitslag zou Leefbaar Zeewolde alleen zitting kunnen nemen in het college van burgemeester en wethouders. De partij denkt dat alleen doorgaan niet de verstandigste keuze is. Zonneveld wil met alle partijen praten, maar denkt dat een college met de ChristenUnie de meest voor de hand liggende optie is.

Interview met lijsttrekker Tom Zonneveld:

Andere partijen moeten zetels inleveren. Namelijk de VVD (-1), D66 (-1) en het CDA (-1).

Het opkomstpercentage in Zeewolde is 53,2 procent. Dat was in 2018 nog bijna 58 procent.

De uitslag in Zeewolde:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel